ЕК: Засега няма разговори между ЕС и производителя на руската ваксина

OFFNews Последна промяна на 15 март 2021 в 15:23 498 0

Засега няма разговори между ЕС и производителя на руската ваксина срещу COVID-19, съобщи днес говорител на Европейската комисия.

ЕК и държавите от ЕС по всяко време могат да решат да разширят списъка с ваксините, включени в европейската имунизационна стратегия, добави той. Говорителят внесе тези уточнения по повод изявления на Руския фонд за преки инвестиции и списъка с ваксините, които ЕК договаря и предплаща с бюджетни средства.

Очакванията към производителите на одобрените в ЕС препарати (сред които не попада руската ваксина - бел. кор.) се оказаха твърде оптимистични, признаваме го и взимаме съответните мерки, заяви говорителят по повод недостига на ваксини. Той добави, че комисията е останала изненадана от невъзможността на производителите да организират работата си така, че да изпълнят сключените договори.

Комисията днес уточни, че няма нови откази за износ на ваксини от ЕС. Досега се съобщава само за един подобен случай, когато Италия блокира доставка на "Астра Зенека" за Австралия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови