Днес е денят, в който България ще обяви в ЕС позицията си за Македония

OFFNews Последна промяна на 22 юни 2021 в 10:06 2430 1

На заседание на Съвета по общи въпроси на ЕС България ще обяви днес позицията си за присъединяването на Северна Македония.

Заседанието ще се проведе в Люксембург в еднодневен формат.

Още преди седмица българското правителство обяви, че Северна Македония няма да получи одобрението на България за членство в съюза.

Какви условия поставя България, за да допусне Северна Македония в ЕС

Не само служебното правителство, но и парламентът - с рамката, очертана през 2019 г., дава ясни насоки каква е българската национална позиция, заяви служебният премиер Стефан Янев. България няма да одобри преговорната рамка със Северна Македония в сегашния й вид, тъй като в момента нашите условия са под егидата и под решението на тази рамка, която дава парламентът. Служебното правителство не е в състояние да даде такъв пробив в тези отношения. Плюс това - тази позиция е последователна, заявена многократно и ясно, добави премиерът.

На съвета днес ще бъдат обменени мнения по политиката на разширяване на ЕС и Процеса за стабилизиране и асоцииране. Ще бъде подготвено извънредното заседание на Европейския съвет на 24-25 юни 2021 г., включващо темите COVID-19, икономическо възстановяване, външните аспекти на миграцията, отношения EC-Русия, актуални развития в Източното Средиземноморие и отношенията ЕС-Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

Керпеден

22.06 2021 в 10:57

Битолският надпис е един от документите за етноса населяващ РСМ. Има и още много писмени извори от различни периоди-византийски,български от Първото българско царство, османски и от самата РСМ, доказващи по безспорен начин историческата истина. България е против антибългарската пропаганда на политици и историчари. ТЧК.