Чуждите медии за Каталуния: Шок в Европа, трусовете може да обхванат и други страни

OFFNews 02 октомври 2017 в 10:15 8424 3

Трусовете от каталунския референдум може да се разпространят и извън Испания, анализира британският в. "Гардиан".

Каталуния не е уникална, защото из цяла Европа има групи, които се стремят да предефинират идентичността и да отхвърлят централизираните държави. Опитите на испанското правителство да потисне с брутална сила референдума поставя пред останалите членове на ЕС въпроса доколко Испания е привързана към демократичните норми сега, 42 години след смъртта на диктатора Франсиско Франко, допълва изданието, цитирано от БТА. 

"Гардиан" цитира посланието в "Туитър" на белгийския премиер Шарл Мишел: "Насилието никога не може да бъде отговор!".

Със сигурност никой не смята, че каузата за каталунската независимост ще затихне след сблъсъците в неделя със стотици ранени. Събитията може да навлязат в още по-радикална фаза - сблъсъците да се разраснат, да има реципрочно насилие и подобни протести и другаде, например на олевялото население на икономически онеправданата област Галисия. В Страната на баските, където ЕТА десетилетия водеше кръвопролитна терористична кампания, мечтата за независимост е замразена, но не забравена, отбелязва вестникът и припомня, че по време на размириците в Северна Ирландия ЕТА и ИРА са обменяли съобщения и опит, пише още вестникът.

Вотът за независимост в Каталуния премина към хаос и сблъсъци, съобщава "Ню Йорк таймс" в заглавие на кореспонденция от Барселона за вчерашния референдум. Сблъсъците с полицаите, пристигнали от други части на Испания, бързо помрачиха очакваната от избирателите празнична обстановка. В края на деня и двете страни обявиха, че са удържали победа - регионалното каталунско правителство каза, че 90 на сто от гласувалите 2,3 милиона избиратели са се обявили за независимост, а от Мадрид заявиха, че референдумът е осуетен, пише вестникът.

Изданието отбелязва, че в Испания, преживяла гражданска война и фашистки режим, национализмът е останал на заден план след възстановяването на демокрацията през 1975 година. Сега обаче има признаци, че заплахата на Каталуния да раздели страната променя това статукво. И засега напрежението и липсата на подкрепа (Шотландия и Венецуела са след малцината поддръжници) не намаляват стремежа за независимост на Каталуния - благоденстващ регион с различен език, история и култура, заключава "Ню Йорк таймс".

"Вашингтон пост" съобщава, че въпреки хаоса и насилието референдумът в Каталуния е показал наличието на убедителна подкрепа за отделянето на областта от Испания. Според вестника плебисцитът е предизвикал загриженост и шок из Европа, където мнозина осъждат полицейското насилие, но и са обезпокоени, че каталунските сепаратисти нарушават конституцията на Испания. Вотът беше масов акт на гражданско неподчинение, организирано от регионалното правителство, но тласнат от групи в мрежата WhatsApp, кодирани съобщения и тайни комитети. Имаше вълнуващи моменти, изразяващи мощта на народа, а активистите, организирали вота, много често изпреварваха с две крачки властите в Мадрид, пише вашингтонският вестник.

Пред изключително трудна задача се изправя испанският премиер Мариано Рахой, който е твърдо убеден, че основният дълг на неговото правителство е да отстоява закона и да опазва целостта на испанската държава, посочва "Файненшъл таймс". Но вчерашната употреба на палки и гумени куршуми рискуват да задълбочат конфронтацията и да отложат момента, в който властите в Мадрид и Каталуния ще седнат на една маса, за да намерят изход от задънената улица. А осъществяването на намеренията на каталунското правителство да прибегне до крайната стъпка - едностранно обявяване на независимост, - може да накара испанската държава временно да отмени автономията на Каталуния и областта да бъде управлявана директно от Мадрид, смята изданието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12416

2

IBL IBL

02.10 2017 в 10:59

А референдум в БГ дали да сме при тия безплодници и бездетници кога? Да се закрива и тоя съюз, а ние да се омитаме, докато е време. Стига сме стояли лоялно докрая.