Български евродепутат предлага на ЕК нова програма за почти 1 млн. евро

OFFNews 31 май 2016 в 16:41 2511 0

Евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ) внесе за разглеждане в Европейската комисия предложение за нова младежка програм. Средствата, които е заложил в проекта, са 990 000 евро.

Програмата ще се казва ALECO и има за цел да предоставя стипендии и финансова подкрепа на млади предприемачи да трупат опит в САЩ, Канада, Сингапур, Япония, Китай и Южна Корея. Идеята е всеки гражданин на ЕС, които има идея за бизнес, да намери подходяща компания извън Европа, в която да остане до 6 месеца, след което да се върне в страната си и да приложи наученото.

С предвидените средства трябва да бъдат подкрепени до 200 кандидати от цяла Европа, които трябва да имат осъществим бизнес план, да са стартирали своя компания наскоро или да са участвали в програма „Еразъм за млади предприемачи“.

Според зададените критерии, програмата ще финансира до 70% от предварително определените разходи по време на престоя, както и до 1000 евро за транспортните разходи на предприемача до избраната от него страна.

Предстои предложението да се разгледа и оцени от Европейската комисия и ако бъде одобрено, ALECO ще първата програма в сферата, която ще изцяло по българско предложение. Идеята е подкрепена от редица европейски организации, сред които Джуниър Ачийвмънт, Европейския младежки форум, Юрочамбърс и Европейските демократи студенти.

Името на програмата е вдъхновено от българския писател и пътешественик Алеко Константинов и е абревиатура от Achieve Leadership in Entrepreneurship and Cooperation Opportunities (Постигане на лидерство в предприемачеството и бизнес възможности).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков