„България ни показа какво трябва да свършим в ЕС за енергийната ефективност“

OFFNews 15 септември 2015 в 15:23 3324 0

Снимка БГНЕС

България е много добър пример за това, което трябва да свършим за енергийната сигурност в Европейския съюз. Това заяви по време на конференция "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа" зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович.

Той подчерта, че три от водещите енергийни проекти за ЕС в следващите години са български.

Премиерът и правителството на България са загрижени и мислят за страната си в енергиен аспект. Позицията на България в региона е ясна. Ясно е, че трябва да се търси едно решение за целия югоизточен регион, коментира Шефчович.

Зам.-председателят на ЕК изрази надежда скоро ще се премахнат бариерите и ще се създаде единен пазар в Европа.

Въпреки похвалата си към България, Шефчович обяви, че е озадачен от забавянето на междусистемните газови връзки с Гърция, Турция и Румъния. По този повод той ще се срещне с вицепремиера Томислав Дончев, за да обсъдят как осъществяването на интерконекторните връзки може да се ускори.

Марош Шефчович коментира и темата за руския газ, като подчерта, че в рамките на преговорите между ЕС, Русия и Украйна ще се гарантират доставките на газ за зимата.

Всички помним газовата криза и трябва да направим всичко да предотвратим втори такъв сценарий. Ще направим всичко да гарантираме, че следващата есен и зима ще са такава, каквито бяха предишните. Връзките в енергетиката между Русия и Украйна ще бъдат канализирани в триалог с определени условия и гаранции, за да бъдат избегнати газови драми и напрежение, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови