България иска помощ от ЕС за охрана на границата

OFFNews 11 март 2016 в 06:34 4474 8

България е поискала помощ от Европейския съюз за допълнителните мерки за охраната на границата, свързана с повече техника, специфични устройства за наблюдение, подпомагане на спешните действия, екипировка и камери.

Поставих въпроса за това, че ако искаме да гарантираме сигурността на вътрешните граници на съюза, трябва да прилагаме същите мерки и по българо-турската граница, както и тези по турско-гръцката и получих разбиране, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова след заседанието на съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи,  цитирана от пресцентъра на МВР. Тя изрази надежда тази възможност да бъде включена в окончателния текст на споразумението с Турция, които се очаква да бъде договорено на следващия Европейски съвет на 17 и 18 март. 

"Има предложения от други държави да ни подпомогнат на двустранна база", каза още Бъчварова. Тя посочи, че никой в ЕС няма интерес от създаване на алтернативен маршрут за бежанците, след като страните по т.нар. Балкански път затвориха границите си. 

"Всички осъзнават опасността от развитието на нови маршрути - потенциално през България, Албания или Италия. Затова всички са на мнение, че трябва да се следи ситуацията, за да не се допусне отново нещо подобно като разработването на Балканския маршрут вследствие на операцията в Средиземно море миналата година", каза вицепремиерът. Тя е предложила условията и изискванията, които Брюксел ще постави към Турция по отношение на границата с Гърция, да важат и за границата с България. 

Министър Бъчварова подчерта, че страната ни има готов разработен план за действие при евентуален повишен миграционен натиск. Към момента сме засили присъствието на границата, контролът, все още няма засилване на натиска, допълни министър Бъчварова. 

Положението с бежанците в Гърция, Македония, Сърбия е изключително обезпокоително, каза пък пред парламентарната комисия по отбрана военният министър Николай Ненчев. По думите му "в Гърция има около 36 хил. бежанци, решенията на Македония и Сърбия за затваряне на границите ни кара да бъдем сериозно обезпокоени.

Началникът на отбраната ген.-лейтенант Константин Попов запозна депутатите с плана за съдействие на МВР в извънредна ситуация вследствие на увеличен миграционен натиск по българо-гръцката граница. Той включва различни фази, сред които изграждане на лек тип защитни съоръжения, подпомагане на областния управител и всички структури по изграждането на временни приемателни центрове. Имаме готовност и за усилване с допълнителни сили и средства, определени са формирования, които ще участват, включително от Военномедицинска академия, "Военна полиция", от Вовнновъздушните сили, като основната тежест пада върху Сухопътните войски, каза ген. Попов. Военнослужещите ще бъдат с оръжие, потвърди Попов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови