България е на матура в ЕС през 2018 година

OFFNews 12 декември 2015 в 13:28 3850 2

Председателството на Съвета на ЕС за България е като зрелостен изпит, точно 11 години след влизането ни Евросъюза ще се явим на матура. Ако се провалим обаче няма втора сесия наесен - резултатът ни ще се помни 14 г., когато пак ще дойде нашият ред според ротационния принцип. 

Това заяви проф. Ингрид Шикова, преподавател в в СУ „Св. Климент Охридски” и автор на изследвания, събрани в книгата "Ротационното председателство в Европейския съюз" на първа конференция за българското председателство през 2018 г.

Тя посочи като добър пример за първо председателство това на Полша през втората половина на 2011г. и подчерта, че цялото общество е било ангажирано с каузата страната да се представи добре. 

Зам. министърът на културата Боил Банов посочи, че председателството на Полша е било едно от най-скъпите, а страната е изпратила в Брюксел над 40 души, свързани само с културните прояви, а България ще може да изпрати двама. "Съгласна съм, но българите сме креативни хора, можем да компенсираме с интересни идеи", опонира проф. Шикова. Банов изтъкна, че "Комуникативната стратегия и културна програма", за която отговаря МК, ще отдели особено внимание на мотото бг председателтвото. Политологът Първан Стоянов, шеф на "Галъп", предложи спонтанно "Европа за всеки". Той припомни проучването на агенцията, което показа, че хората в страната не са достатъчно информирани по темата, и подчерта, че за да се повиши информираността председателството трябва да се представя през ползите, които носи на страната ни и на отделния човек. 

Ремонт на НДК и на Дом № 2 в Бояна, повишаване на капацитета на администрацията, която ще рабопи за председателството, както и представяне на страната ни пред света с отражение върху туристическия бизнес са част от тези ползи, стана ясно още на форума.

България трябва да има председателство по мярка, и най-скъпата дреха, ако ви е голяма, не стои добре, подчерта проф. Шикова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!