Авторитетът на ЕС „се износва“ в очите на българина

Offnews 22 юни 2016 в 17:18 5771 51

Снимка sxc.hu

Доверието в Европейския съюз сред българите е в най-ниската фаза, откакто България е член на Общността.

Това сочат данни от редовното проучване на „Галъп интернешънъл“ , направено пв навечерието на референдума в Англия.

48% изказват доверие, а 38% - недоверие в ЕС. Останалите се колебаят. В последните месеци подобни стойности не са рядкост. Само до преди няколко месеца обаче картината беше по-благоприятна и доверието се движеше около 60%, а недоверието рядко достигаше 30%.

Причините за негативната тенденции са два типа: моментни и дълготрайни. Сред моментните са дезинтеграционните процеси в ЕС, бежанската вълна, тероризмът, различните кризи в съюза и възходът на популистки политически играчи и други. Своето влияние вероятно са оказали и информационните противоборства между Русия и Запада в последно време, както и фактът, че ЕС не успява да излъчва достатъчно авторитет, сигурност и решителност по международни теми.

Въпреки всичко България остава сред най-проевропейските страни в ЕС.

В същото време българите по-скоро не очакват резултатът от референдума във Великобритания да се отрази на техния живот. Настроенията обаче може да се променят при евентуален положителен резултат от британския референдум. Евентуално оставане на Великобритания в ЕС би дало ясен положителен сигнал.

Освен текущата криза в ЕС, с годините закономерно действат и по-дълготрайни фактори. Българите вече започват да гледат на ЕС не просто като на идеал, но и да се вглеждат в детайлите на неговото функциониране. Това е нормален процес, който също води до плавно и почти незабележимо износване на авторитета на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12488

50

pironaga

23.06 2016 в 16:56

При този износ до който ни докара ЕС и смотаните ни управници е нормално да се износи и ЕС-то в очите на българина.

77927

49

El Commandante

22.06 2016 в 23:58

Нямам нищо против руския флаг над Капитолия, Вашингтон в руини, а Пентагона-врящ котел радиоактивна лава..

Даже мисля че е абсолютно наложително.
За доброто на всички е, на американците също.

63994

48

Red or Dead

22.06 2016 в 23:37

““““““......Не му требе на Путин на баир лозе.......“““““““


Така е, то и на Сталин не му е било нужно лозе на баир, а виж кво стана след 4 годинки.....Руското в Берлин, е сега ще е пак с Б ама малко поназапад...с тези темпове току виж и БелиЮт дом...станал....ЧЕРВЕН ДОМ....НАЙС..А



77927

46

El Commandante

22.06 2016 в 22:57

"Ами какво ще гледаме, то е ясно, РУСКОТО знаме на върха на онази сграда в....Брюксел:):):):)"

Съмнявам се.
Тва е крайно малко вероятно.
Не му требе на Путин на баир лозе.

63994

45

Red or Dead

22.06 2016 в 22:37

Ма ние сме олицетворение на думата.....СПОКОЕН!

Ей го на, гледаме си тука 2 мача едновременно, и дори намираме време да те уважим, все пак сме православни християни;) м/у другото тук има дори и една рускиня, не е моя жена...за съжаление, (опс, само да не го види мъжа Й туй) та тя праща много поздрави на......твоята;)

63994

44

Red or Dead

22.06 2016 в 22:31

“““““....Твърдо с ЕС и НАТО до пълното им разпадане.
После ше видиме.....“““““““

Ами какво ще гледаме, то е ясно, РУСКОТО знаме на върха на онази сграда в....Брюксел:):):):)

товарищ, веднага ще изскочи в предните редици и ще реши, че брака с РУСКИНЯ всъщност хич не е зле, ама никак:)


63994

42

Red or Dead

22.06 2016 в 22:25

Товарищ, чети бре, стига разтяга локуми само.....и не ни вменявай думи дето даже и не ги мислим....“изтребиш“ е дума САМО от твоя репертоар, а сегинка се върне и виж кво съм писал....НАРОДЕН СЪД!!!!...капиш, ама не като този вашичкия, сегашния, затова съм писал с главни букви......

Относно “разрушението“.....ми то си е ваш ресор.....АГЕЙН....30 годинки само туй правите...и пак не можете да разрушите туй дето ние го построихме за...ПО-МАЛКО....гледам сега сте се насочили и към паметниците.......общо взето твойта работа пак се оказа.....КРАДЕЦА ВИКА, ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА.......

И честно казано, чудя ти се на акъла що пак търсиш под вола теле....нали знаеш края какъв ще бъде......пак ще настъпиш мотиката от....грешната страна.......

Аз ква вина имам, че си си взел за жена РУСКИНЯ и тя така ти е стъпила на врата, че ти сега се мъчиш да си го изкарваш тук на нас.....честните русофили....ама що не се замислиш, че проблема може да не е в.....жена ти;)
 
X

Подкастът на OFFNews