Атина финансирала албански и македонски медии от секретен фонд

OFFNews 19 октомври 2018 в 14:21 1601 0

Бившият вече външен министър Никос Кодзиас

Гръцкото Външно министерство е похарчило около един милион евро от секретен фонд за финансиране на албански и македонски медии и в подкрепа на каузи на православието, съобщи електронното издание iefimerida.gr, цитирано от БТА.

То се позовава на отчет, внесен от ведомството в парламента на 10 октомври. Изнесената информация доведе до остро пререкание между външния министър Никос Кодзиас и министъра на отбраната Панос Каменос във вторник.

Каменос обвини Кодзиас в злоупотреба с фонда, както и в обвързаност с унгарския милиардер и филантроп Джордж Сорос. Външният министър подаде оставка в четвъртък. Премиерът Ципрас я прие с "натежало сърце".

На въпрос на заместник-председателите на гръцкия парламент защо са превеждани пари на чуждестранни медии, от Външното министерство отговорили, че се цели изграждането на позитивен имидж на страната и че това е лобиране сред местните журналисти в полза на гръцките интереси.

Председателят на парламента Никос Вуцис се възмути от изтичането на информация в печата за секретните разходи на Министерството на външните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!