21-годишен тунизиец, пристигнал преди дни, стои зад нападенията в Ница

OFFNews 30 октомври 2020 в 08:47 4144 2

Снимка архив

Нападателят от Ница е 21-годишен тунизиец, пристигнал нелегално в Европа преди около месец, предава Би Би Си. Вчера мъжът уби трима души в катедралата "Нотр Дам".

Новината беше съобщена от френската служба за борба с тероризма. Властите откриват в храма раницата на извършителя, в която откриват още два ножа, Коран и документи, издадени от Италианския червен кръст.

На 20 септември 21-годишният тунизиец е бил свален от италианските власти от кораб, превозващ нелегално мигранти, като срещу него е било заведено дело за депортиране, предава Асошиейтед прес. На 9 октомври е отпътувал за италианския пристанищен град Бари. Към момента властите не посочват кога е пристигнал във Франция.

Извършителят вчера беше прострелян от полицията и в момента е в критично състояние.

Кои са жертвите?

Според официалната информация жертвите са 60-годишна жена, която се е молела по време на нападението, 55-годишен мъж, от персонала на църквата, и друга 44-годишна жена, която е била намушкана няколко пъти, но успява да избяга в близко кафене, където по-късно умира от раните си.

Според свидетелите тунизиецът няколко пъти е извикал "Аллах акбар".

Реакциите:

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че нападението е "ислямистка терористична атака". Той заяви още, че това е удар срещу ценностите на страната, но "Франция никога няма да отстъпи".

Страните от ЕС осъдиха нападенията. Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви: „Ние категорично осъждаме тези терористични действия, които се базират на омразата като неприемливи. Няма абсолютно нищо, което би могло да оправдае това насилие. Затова с цялото си сърце сме с французите и всички хора по света, които осъждат и отхвърлят това деяние. В същото време сме длъжни да признаем, че тези престъпници, терористи и убийци по никакъв начин не представляват исляма и мюсюлманите“.

Джо Байдън и Доналд Тръмп също осъдиха нападението в Ница. Тръмп написа в "Туитър": "Ние сме от цялото си сърце с французите. Америка е заедно с най-стария си съюзник в тази битка".

Байдън определи нападението като"ужасен атентат". Той допълни още, че ако спечели изборите с Камала Харис, ще работят със съюзниците на САЩ за възпрепятстване на екстремисткото насилие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1894

2

Sashkavas

30.10 2020 в 20:28

Какво общо тука има “кремълския сатрап” ? Или викаш ръгай чушки в боба :-)

10372

1

elbarbudo

30.10 2020 в 09:25

Специално е пристигнал да отмъсти заради карикатурите на пророка. По поръчение на кремълския сатрап вероятно.