Заедно срещу Русия - статия на Кирил Петков в авторитетния ФАЦ

Целта на Путин е в България да има проруско правителство, категоричен е премиерът пред германското издание

OFFNews 20 май 2022 в 16:45 4604 7

Кирил Петков
Според Петков със спирането на руския газ за България Путин е преследвал три основни цели.

Под заглавие "Заедно срещу Русия" авторитетният германски всекидневник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) публикува статия от българския министър-председател Кирил Петков. 

Дойче веле обобщи по-важното от анализа на Петков.

"Пред екзистенциален избор сме"

Войната в Украйна, спирането на руските газови доставки, плановете на Кремъл да всее разкол в ЕС, поведението на България като страна, която е силно зависима от руските доставки - това са основните теми в статията на българския премиер за ФАЦ. На страниците на германското издание Петков подчертава, че руската агресия в Украйна изправя всички, в това число и България, пред необходимостта да направят екзистенциален избор: "избор между зависимостта и суверенитета, между дългосрочната сигурност и краткосрочната стабилност, между либералната демокрация и национализма".

Според Петков със спирането на руския газ за България Путин е преследвал три основни цели. Първо, да дестабилизира едно европейско правителство - още повече, че става дума за правителство, показващо нулева толерантност към корупцията, която, по думите на Петков, е "предпочитано руско средство за оказване на влияние". Второ, да се опита да докара на власт друго, проруско правителство, с което да върне България в руската сфера на влияние. Тук Петков уточнява, че България е страна, в която "има традиционни симпатии към Русия, но която вече е направила своя съзнателен избор за принадлежност към ЕС и НАТО". И третата цел на Кремъл: да посее семето на разкола сред страните от ЕС, като покаже, че в Общността има държави "втора класа" като България, с които Русия може да си позволява подобно нарушаване на договори.

Според Петков българското правителство е осъзнало, че трябва да демонстрира твърдост - и затова незабавно е започнало да търси алтернативи, с които да замести руските доставки. В тази връзка премиерът споменава и договора с Азербайджан, по силата на който България ще може да получава и оттам количества газ, "от които предишното правителство се беше отказало по необясними причини".

В статията си за ФАЦ българският премиер предупреждава, че единството в ЕС и в НАТО не бива да се подкопава чрез двустранни договори за доставка на газ, защото това би означавало да се загърбят стратегическите цели за сметка на пазарни интереси. Петков пледира за съвместни покупки на газ в рамките на ЕС, както и за координирани действия относно достъпа до пристанища и до терминали за втечнен газ. Според българския премиер "сегашната криза изисква смели и умни решения", които за България означават пълен отказ от руския газ в рамките на кратък срок.

"Вярвам, че ще успеем"

В статията си за ФАЦ Кирил Петков казва още, че сега ЕС е длъжен да покаже единство. Но трябва да демонстрира също така, че е способен на практически и бързи действия, с които да реши трудностите, породени от действията на Путин. Само по този начин, според Петков, може да се покаже на Путин, че е безсмислено да атакува по-малките страни от Общността, защото опитите му за дестабилизация ще бъдат отбивани от всички държави съвместно.

"Когато най-силно зависимата от Русия страна в ЕС с годишно потребление от само 3 млрд. кубически метра газ прави всичко възможно, за да се откъсне от тази зависимост - това в крайна сметка е пробен тест и за целия ЕС. Аз вярвам, че ще го издържим с успех", заключава българският премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

7

хr4

20.05 2022 в 19:06

Лилипута усеща, че осир@нето в Украйна ще е...не намирам толкова силна дума и е активизирал всичките си подлоги да лаят. Лайте, глупаци-за това ви плащат.
Всъщност плащат ли ви? Кво стана там със СВИФ-та?

-6142

6

Кокорчо

20.05 2022 в 18:25

Русия не ни е спирала газа. Цивилизационния избор с изключение на една шепа профажни политици и финансирани от НПО - та митингуващи и драскачи е с Русия.

900

5

Porr

20.05 2022 в 18:25

Кирил Петков е прав.

9347

4

Анализи

20.05 2022 в 18:18

Петков е абсолютно прав.Путин иска да дестабилизира България и да си наложи проруско правителство с всички отвратителни страни. Видяхме как се възпали петата колона, когато България показа характер, включително и всички протести. Ако искаме България да стане просперираща държава трябва да скъсаме с всички зависимости от Русия.

1331

3

ваксиниран

20.05 2022 в 17:45

Руски подлоги сте, намазани - какво друго можете освен да пречите, да крадете и да убивате? Нещастници.

10298

1

AntiZ

20.05 2022 в 17:06

Абсолютно е прав. Съсела от Кремъл се надяваше на простака от Банкя & компания, да му свършват полезна работа. То не бяха партии, то не беше президент, всичко да клати правителството. И затова сега всички реват. Па проучвания,па статистика..чиста стъкмистика!