Quantcast

Ще дойде ли Фолксваген в България?

Николай Цеков - DW Последна промяна на 29 март 2019 в 20:39 7986 2

Дали Фолксваген ще избере България за планираната си гигантска инвестиция? "Договорили сме се за пълна тишина. Който вдига най-много шум, няма да получи нищо", каза премиерът Борисов в рамките на германо-български форум.

По време на провелия се в четвъртък бизнес форум на Германо-българската индустриално-търговска камара, премиерът Борисов изрази учудване от емоциите в едно скорошно изказване на сръбския президент. Тази седмица Вучич заяви в интервю, че приятелството му с балканските лидери не отменяло битката на Сърбия за планираната инвестиция на Фолксваген: „Знам колко се бори Бойко (…), приятели сме, но това е борба, борба за Сърбия", каза Вучич и уточни, че страната му се бори при най-тежки условия с още четири държави - България, Турция, Румъния и Украйна.

Пред Дойче Веле Борисов поясни, че договорката на България с германската страна е да се пази пълна тишина до избора на крайния победител, защото „този, който вдига най-много шум, няма да получи нищо“. А според управителя на Германо-българската камара Митко Василев, България все още има шанс да получи добри новини от Фолксваген.

"Най-значимият проблем"

Според германския предприемач Бертрам Ролман, установил се в България още през 1993 година, три са държавите, които ще се конкурират в обявената от Вучич битка - България, Сърбия и Турция. По думите на германския инвеститор, Сърбия има като икономическо предимство наличието на голям брой окрупнени и евтини равнинни терени, което е важно изискване на Фолксваген. В Турция пък има много млади и енергични хора, а перспективната работна сила определено играе роля при избора на място за крупни инвестиции. България също има много добри шансове, произтичащи основно от членството на страната в ЕС, смята Ролман.

Големи капиталовложения като планираната инвестиция на Фолксваген имат потенциала да подобрят значително шансовете за възходящо стопанско развитие на България, казва още Ролман, но добавя: „Продължаващият демографски срив обаче си остава най-значимият проблем пред инвеститорите при избора на страната като място за нови капиталовложения“.

Окуражителни резултати

В същото време е факт, че германо-българските икономически отношения се развиват много добре, като по традиция превес имат не новите капиталовложения в българската икономика, а двустранните търговски отношения. През миналата година взаимният стокообмен достигна рекорд, преминавайки границата от 8 милиарда евро, като в търговията с Германия България може да се похвали в положително салдо. Това се дължи в голяма степен на факта, че в България влязоха германски фирми, които произвеждат в страната, а след това директно изнасят продукцията си. Към момента директните германски инвестиции осигуряват постоянни работни места за около 35 хиляди българи, а сред всичките близо 200 страни, които са търговски партньори на Германия, България заема 39-о място по внос и 45-о по износ.

Икономическите отношения между двете страни несъмнено ще бъдат обсъдени и по време на предстоящото посещение на германския президент Щайнмайер в София.

Дойче веле

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3774

2

ЛАФЪРДИЕВ

29.03 2019 в 22:13

Ма Баце... Ма ти имаше уговорка още от 2010-та с Меркел.. Га с Цункащия Джиджи са праихте на ОТЛИЧНИЦИТЕ на Европата.. И искахте от нея самоучастието ни в европроектите от 20% на 5 да го напрай.. Кат на двойкаджиите в Европа..
Ама - сега га вече сме БАШ двойкаджиите пак сме си на 20%.
Та тя договорката ти за тишина, само тишина за България вече донесе.. Страните от 4 вече са станали ДВЕ.. И много тихомълком за СЪРБИЯ и ТУРЦИЯ става дума.
Освен това и това ни донесе:
Канадската ALC прекрати дейността си в България поради липса на работна ръка. 1 400 човека в нея правеха тапицерии за БМВ, Мини Купър..
Преди нея белгийската MALMAR направи същото, по същата причина. И няма вече части за автобусите, камионите на Волво и Рено..
С такава реклама само тишината ни остава..

4908

1

zuljin

29.03 2019 в 21:53

Ще дойде, ама друг път... Какво да търси тук, мързели с претенции ли?