Петте стъпки, с които Украйна може да спечели войната

Александра Иванова - DW 04 септември 2023 в 23:41 7929 3

Има пет стъпки, които могат да доведат до успех на Украйна във войната

Снимка Getty Images

Има пет стъпки, които могат да доведат до успех на Украйна във войната

Контраофанзивата на Украйна няма да успее да съкрати наполовина окупираните от Русия територии до зимата, но тя показа, че руската армия може да бъде победена - не тази година, но през 2024-2025. Мнението е на британския генерал в оставка Ричард Барънс и е споделено пред "Файненшъл таймс".

"Скромният прогрес, постигнат това лято, показва, че макар преодоляването на добре подготвената отбрана в рамките на водена с традиционните методи война да е една от най-трудните операции, то все пак може да бъде реализирано", пише Барънс.

При това той посочва, че войната вероятно ще се проточи: "Руските сили са разпръснати, изморени са и нямат резерви, но ако просто не се предадат, това ще бъде дълъг път". На Украйна ще ѝ трябва време до средата на 2024-а година, за да възстанови мощта на военно-въздушните си сили и да реши проблема с недостига на оборудване за разминиране, смята британският генерал.

Как може да успее украинската армия

Барънс назовава петте стъпки, които според него могат да доведат до военни успехи на украинската армия. Първо, Киев не трябва да форсира постигането на успех на бойното поле преди да са се появили нужните за това средства. Второ, "в течение на цялата зима е необходимо да се оказва неотслабващ натиск спрямо руските окупационни сили".

Трето, Украйна трябва системно да се бори за отслабване на военната хватка на Русия на своите територии през 2024-а година и след това: "Разгромът на артилерийското въоръжение има голямо значение, както и атаките срещу цели в по-дълбокия тил на цялата окупирана територия".

Четвърто, "трябва да бъде неутрализиран руският Черноморски флот, който е двигател на разрушителните удари на Москва с крилати ракети и е ключов ограничител на износа на зърно". "Трябва да се направи така, че към пролетта на 2024-а година Черноморският флот вече да не играе съществена роля в тази война", съветва експертът.

И пето, "нужно е да се признае, че в тази война определящ фактор за военния успех е отбранително-промишленият потенциал на Запада и на Украйна", пише Барънс. "В момента кампанията на Украйна зависи от съюзниците, които увеличават обемите на отбранителната си промишленост. Доставката на боеприпаси от новите разширени производствени линии ще започне най-рано в средата на 2024-а година и това трябва да осигури съществен прелом в настъпателния потенциал на Киев", резюмира Ричард Барънс.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

05.09 2023 в 09:26

Корабите да разредят с Нептуни още

А Агата да държи Босфора заключен, да не дофтасат още флота

2415

2

Пустиняк

05.09 2023 в 05:38

Авиацията е приоритет. Без господство във въздуха, настъпателна операция не би могла да се получи.

12078

1

edin slep

05.09 2023 в 00:21

Да, авиация, флот, морски дронове, далекобойна артилерия. И търпение.

 
X

Да помогнем на украинските деца!