Конфузна история за елха и посолство

Александър Андреев, DW Последна промяна на 27 декември 2018 в 14:26 8820 6

Едно частно лице даде воля на комплексите си във Фейсбук, а едно посолство в София неочаквано ги сподели. И ясно показа, че нервите на някои хора явно са съвсем изтънели.

Жестът дори е симпатичен: руското посолство инсталира елха в центъра на София. Но дори да не ви е симпатичен, в него няма нищо нередно или незаконно. Нищо нередно или незаконно няма и в протеста на онези софиянци, които покрай елхата (а и върху нея) припомниха за руската агресия срещу Украйна.

В отговор един човек на име Костадин Костадинов пише - най-напред във Фейсбук - глуповато-възбуден текст (то такива са нравите в тази социална мрежа), с който се опитва да санкционира протестиралите. Костадинов се мъчи да бъде остроумен и саркастичен, но резултатът е трогателно конфузен: блудкави клишета и опит за стрелба с овлажнените боеприпаси на най-некадърната кремълска пропаганда. Които отдавна не гърмят.

И все пак, дотук – нищо страшно. Един човек с местожителство извън София, комуто патосът и кръвожадните патриотични гримаси видимо се удават доста по-добре от иронията и изящната словесност, се е изказал във Фейсбук по въпроса за елхата в центъра на столицата. Няма лошо, It's a free country, както биха се изразили неговите любими врагове от американското посолство в същата тази София.

Вместо тях обаче веднага се обадиха любимите му приятели от руското посолство. И тук глуповато-смешната история изведнъж влиза в парадигмата „играчка-плачка". Защото едно е частното лице Костадин Костадинов да даде воля на комплексите си във Фейсбук, а съвсем друго – руското посолство да тиражира неговите обиди по адрес на протестиралите.

Честно казано, не мога дори да си представя с кой акъл администраторите на ФБ-профила на руското посолство са решили да препубликуват скромните размишления на Костадин Костадинов. Заклетите русофоби тук сигурно ще кажат, че въпросните администратори сигурно са попрекалили с водката по празниците. Но нали Коледа в Русия е чак на 7 януари? Не, просто нервите много са изтънели. Виждали сме го и друг път, чували сме го в някои доста непремерени изявления на външния министър Лавров и на неговата не по-малко противоречива говорителка Захарова.

„Тези българи за какво се мислят?" – така приблизително звучи вътрешният им глас, в перфектен синхрон с който е влязла превъзбудата на Костадин Костадинов. Засега „тези българи" очевидно не се мислят за нищо, доколкото няма официална реакция относно разгащеното поведение на руското посолство. Дано обяснението за това мълчание да е свързано единствено с отминалите празници. И дано с настъпването на делниците мълчанието да бъде нарушено.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7630

6

kokoten

28.12 2018 в 10:07

...нивото на ДВ пада,а това не е добре...опростачването на Запада е направо потресаващо....никаква обективност....Боже,Боже какво търсим при тия лумпени и самозабравили се съдници....

13750

5

sottozero

27.12 2018 в 20:35Смърт за кравите и техните български подлоги!

11719

4

Краси

27.12 2018 в 18:48

На това му се казва буря в чаша вода.
Предлагам всички участници в спектакъла (включително и авторът на настоящата статия) да си изпият хапчетата, да се успокоят и да се наслаждават на празниците, ако въобще са в състояние да се наслаждават на нещо.

10571

1

Hissarion

27.12 2018 в 15:46

Каква официална реакция им се ще на дончевеле?! Може би анонимен руснак трябва да нахрачи група анонимни руснаци на фейсбук страницата на българското посолство в Москва и то да пусне одобрителен пост във фейсбук по повода?!