Конфузна история за елха и посолство

Александър Андреев, DW Последна промяна на 27 декември 2018 в 14:26 7980 6

Едно частно лице даде воля на комплексите си във Фейсбук, а едно посолство в София неочаквано ги сподели. И ясно показа, че нервите на някои хора явно са съвсем изтънели.

Жестът дори е симпатичен: руското посолство инсталира елха в центъра на София. Но дори да не ви е симпатичен, в него няма нищо нередно или незаконно. Нищо нередно или незаконно няма и в протеста на онези софиянци, които покрай елхата (а и върху нея) припомниха за руската агресия срещу Украйна.

В отговор един човек на име Костадин Костадинов пише - най-напред във Фейсбук - глуповато-възбуден текст (то такива са нравите в тази социална мрежа), с който се опитва да санкционира протестиралите. Костадинов се мъчи да бъде остроумен и саркастичен, но резултатът е трогателно конфузен: блудкави клишета и опит за стрелба с овлажнените боеприпаси на най-некадърната кремълска пропаганда. Които отдавна не гърмят.

И все пак, дотук – нищо страшно. Един човек с местожителство извън София, комуто патосът и кръвожадните патриотични гримаси видимо се удават доста по-добре от иронията и изящната словесност, се е изказал във Фейсбук по въпроса за елхата в центъра на столицата. Няма лошо, It's a free country, както биха се изразили неговите любими врагове от американското посолство в същата тази София.

Вместо тях обаче веднага се обадиха любимите му приятели от руското посолство. И тук глуповато-смешната история изведнъж влиза в парадигмата „играчка-плачка". Защото едно е частното лице Костадин Костадинов да даде воля на комплексите си във Фейсбук, а съвсем друго – руското посолство да тиражира неговите обиди по адрес на протестиралите.

Честно казано, не мога дори да си представя с кой акъл администраторите на ФБ-профила на руското посолство са решили да препубликуват скромните размишления на Костадин Костадинов. Заклетите русофоби тук сигурно ще кажат, че въпросните администратори сигурно са попрекалили с водката по празниците. Но нали Коледа в Русия е чак на 7 януари? Не, просто нервите много са изтънели. Виждали сме го и друг път, чували сме го в някои доста непремерени изявления на външния министър Лавров и на неговата не по-малко противоречива говорителка Захарова.

„Тези българи за какво се мислят?" – така приблизително звучи вътрешният им глас, в перфектен синхрон с който е влязла превъзбудата на Костадин Костадинов. Засега „тези българи" очевидно не се мислят за нищо, доколкото няма официална реакция относно разгащеното поведение на руското посолство. Дано обяснението за това мълчание да е свързано единствено с отминалите празници. И дано с настъпването на делниците мълчанието да бъде нарушено.

Дойче веле

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1106

6

kokoten

28.12 2018 в 10:07

...нивото на ДВ пада,а това не е добре...опростачването на Запада е направо потресаващо....никаква обективност....Боже,Боже какво търсим при тия лумпени и самозабравили се съдници....

21048

5

sottozero

27.12 2018 в 20:35Смърт за кравите и техните български подлоги!

819

4

Краси

27.12 2018 в 18:48

На това му се казва буря в чаша вода.
Предлагам всички участници в спектакъла (включително и авторът на настоящата статия) да си изпият хапчетата, да се успокоят и да се наслаждават на празниците, ако въобще са в състояние да се наслаждават на нещо.

-2000

3

Тиксо

27.12 2018 в 16:39

американското посолство да ни е подарило нещо друго освен паметник на убийците на БЪЛГАРИ.

-2000

2

Тиксо

27.12 2018 в 16:30

Лайнарите от дойче веле да ми хапнат БАХУРА !!!

"Русофоби нападнаха руска елха в центъра на София – твърдят, че елхата започнала първа"

Те се събраха да протестират срещу нея, защото била част от “хибридната война” на Русия срещу страната ни. Когато минаващи на близо полицаи любезно искат документите им за справка, малоумната групичка се разбягва с крясъци срещу тази невиждана репресия, които след това се увеличават хилядократно във фейсбук.

Така ние българите разбрахме 3 неща:
1. Москва подари елха на София.
2. За първи път в историята на света имаше протест крещу елха.
3. По-големи олигофрени и малоумници от платените жълтопаветни русофоби няма.

2666

1

Hissarion

27.12 2018 в 15:46

Каква официална реакция им се ще на дончевеле?! Може би анонимен руснак трябва да нахрачи група анонимни руснаци на фейсбук страницата на българското посолство в Москва и то да пусне одобрителен пост във фейсбук по повода?!