Столична община представи Бончук и Костадин Андонови с уникална изложба

OFFNews 10 август 2017 в 16:46 2444 0

Снимка sofia2018.bg

Уникална фотоизложба бе открита днес в Градската градина срещу Народния театър. Събитието се организира от София – Европейска столица на спорта и Столична община, а изложените снимки са от фотоархива на "Старт-Фото" с фотографии на Бончук Андонов и Костадин Андонов, пише sofia2018.bg.

Двамата са се постарали да представят спорта на София през различни периоди на нейната история. Показани са както елитни състезатели, така и хора, практикуващи масов спорт.

Изложбата бе открита от Анатоли Илиев – организационен секретар на София – Европейска столица на спорта и член на Управителния борд на ACES EUROPE. На семплата церемония присъстваха още Анна Стойкова и Иветка Петрова – членове на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община, които също отправиха топли думи към авторите.

Кратко слово за значението на подобни събития произнесе проф. Петър Киров – двукратен олимпийски шампион по борба, а сред присъстващите бяха още Мила Андреева – изпълнителен директор на София – Европейска столица на спорта, членове на Спортен клуб „Здраве“, много граждани, журналисти, любители на фотографията.

Изложбата показва 30 пана с повече от 50 снимки, някои от тях се представят за първи път пред широката публика. Гражданите и гостите на София ще могат да я разгледат до 20 август.

Баща и син Бончук и Костадин Андонови са наследници на един от най-добре работещите спортни фотоотдели в българската история – този на вестник "Старт". Двамата снимат приоритетно спортни събития и личности в страната и чужбина, отразявали са стотици европейски, световни първенства и олимпийски игри с участието на легендарни български спортисти.

Бончук Андонов е вече 46 години професионален спортен фотограф, дипломната му работа е на тема "Спорт". "За мен най-важното е не толкова да снимам именити спортисти, но по-скоро големите, незабравими успехи на българския спорт", сподели Бончук.

Синът му Костадин тръгва от малък по пътя на баща си и също вече е утвърден фотограф. Като дете тренира плуване, но по-късно попада в плен на магията на снимките. "В нашето семейство ежедневно се коментира спортът, това е нещо, без което не можем", каза Костадин.

Фамилия Андонови са били свидетели и са запечатали в обективите си някои от най-значимите събития и успехи на българския спорт. Двамата участват в различни фотоконкурси, а най-новият им проект е организирането на международен ежегоден Фотосалон "Старт-Фото". Той единствен в България предлага секция "Спорт", с което се провокират повече хора да следят и да снимат спорт.

В тази изложба Бончук и Костадин Андонови показват част от големите личности и събития, оставили трайна следа в историята на българския спорт и конкретно на столицата София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови