Сър Джеки Стюарт се изповяда за най-тежката си битка

OFFNews 28 май 2017 в 09:47 4574 0

Сър Джеки Стюарт има три спечелени шампионати във Формула 1, но сега води най-тежката битка в живота си. Съпругата му Хелън е диагностицирана с деменция и се нуждае от 24-часови грижи. Легендата основа своя фондация, която помага в търсенето на лек срещу страшната болест.

"Това е най-голямото предизвикателство в живота ми. С Хелън сме женени от 54 години, а преди това бяхме заедно още 5. Хелън засичаше времето ми на обиколка, така правеха всички момичета. Имаха хронометри, а Хелън беше доста добра.

Можеше да запише без грешка времената на 26 болида във всяка една обиколка. А сега не може да си спомни домашния адрес", изля си душата легендата на Формула 1.

"Това променя изцяло къщата ни. За радост, като пилот от Формула 1 аз имам възможностите да посрещам нуждите на Хелън. Тя има нужда от постоянни грижи. Но колко други могат да си го позволят? 850 милиона души по света страдат от деменция. Хората живеят, но мозъкът, също като част от болид, се износва".

"Нещо трябва да бъде направено, за да се създаде лекарство, предпазващо от тази болест. Това е и цялата идея на моята фондация", обясни Сър Джеки Стюарт.

Двамата с Хелън не били наясно с проблема, когато тежката диагноза била поставена от лекари в САЩ преди 3,5 години. Тя се развила след катастрофа. Съпругата на легендата загубила временно своята памет.

"Това е шок. Различен шок. Имал съм тежки моменти, в които са умирали близки. Но не съм изпитвал подобно нещо", завърши великият шампион, който е в Монако, за да събира пари за каузата на милиони по света.

Помага му Соня Ървайн, изключително успешна бизнес дама, сестра на бившия пилот Еди Ървайн, чиято майка също страда от тежката болест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови