Режат наполовина участниците ни при щангите за Токио 2020

OFFNews Последна промяна на 18 април 2018 в 11:35 9764 0

Снимка Facebook

Българската федерация по вдигане на тежести попадна под удара на нов правилник, който е гласуван от международната централа IWF, пише "Тема Спорт".

Според него всяка една страна, която е регистрирала между 10 и 19 положителни допинг проби в периода от 2008 до 2020 година, ще има право на само 4 участници на олимпийските игри в Токио. В този период не влизат провиненията преди Пекин, когато целият ни национален тим бе заловен със забранени стимуланти.

Попадат обаче онези 11, които изгоряха преди игрите в Рио. В резултат на това България ще може да изпрати максимум двама мъже и две жени на олимпиадата през 2020-а. Всичко това, при положение че президентът на федерацията Неделчо Колев намери начин да плати глобата от 250 хиляди долара, наложена от Лозана за случая отпреди 3 години. Сумата трябва да бъде изчистена до края на юни или страната ни ще бъде извадена от международни участия.

Освен България в графата за 4 квоти (по две мъжки и женски) влизат още 8 страни. Това са Иран, Албания, Румъния, Узбекистан, Индия, Украйна, Молдова и Турция. Далеч по-тежко е положението на Русия, Казахстан, Азербайджан, Беларус и Армения. Те са дали 20 или повече положителни проби, което означава, че ще имат само по двама представители в Токио (по един мъж и жена).

От международната централа са взели и друго важно решение. То гласи, че при трима или повече състезатели, заловени с допинг, в период от 18 месеца до старта на олимпиадата въпросната държава ще бъде спряна изобщо от участие.