Рали Дакар 2021: лидерът при мотоциклетите отпадна два дни преди финала

Honda с тройна етапна победа, Петерханзел запази аванса си

Христомир Николов 14 януари 2021 в 10:36 4537 0

Десетият етап на рали Дакар 2021 за пореден път разбърка картите в класа на мотоциклетите. Тази година, общо взето нямаше ден, при който да няма драма и размяна на позициите в категорията на две колела и отсечката от Неом до АлУла не изневери на традицията, като предложи драматична история.

А голямата драма бе отпадането на лидера в класа на двуколесните Начо Корнейо. Водещият пилот на Honda Начо Корнейо стартира етапа като лидер в генералното класиране и поведе в първата част на отсечката. На 252 километра след старта, обаче, чилиецът катастрофира доста сериозно, но успя да продължи и да финишира, макар и с 10 минути пасив спрямо най-бързия. След медицински преглед на финала стана ясно, че контузиите на Корнейо са сериозни и той няма как да продължи да се бори за първата си титла в маратона.

За късмет на Honda, отборът продължава да удържа лидерството и след отпадането на Корнейо, след като останалите трима пилоти на марката бяха най-бързи в 342-километровия специален етап. Победата в отсечката бе за Рики Брейбек, който изпревари с 3 минути Хоан Бареда и с 5 Кевин Бенавидес. В генералното класиране, обаче, водач е Бенавидес, макар и на едва 51 секунди пред Брейбек. Топ 3 допълва конкурента от КТМ Сам Съндърленд (8-и за деня), който е следван на 5 минути от Бареда.

Далеч по-спокойни са нещата при автомобилите, където Стефан Петерханзел успява да запази преднината си от 17 минути пред Насър Ал Атия. Макар етапът да бе спечелен от саудитеца Язид Ал Раджи с Toyota, а Ал Атия да бе втори, Петерханзел финишира отсечката с трето време и само на 49 секунди след опонента си.

Така, в генералното класиране Mini X-Raid удържа фронта, благодарение на "г-н Дакар" и пилотът на Toyota Gazgoo трябва да направи чудеса в последните два етапа, за да се пребори за победата в рали Дакар 2021.

Третото място в категорията също изглежда "бетонирано", след като Карлос Сайнц запази добро темпо и вчера и, макар и далеч зад претендентите за победа, има солиден аванс от преследвачите си.

При камионите, Мартин Мацик с Iveco взе втора поредна етапна победа. Чешкият пилот, обаче, е далеч зад армадата на Камаз, която уверено окупира челната тройка на генералното класиране във формата Дмитри Сотников - Антон Шибалов - Айрат Мардеев, със солиден аванс пред всички останали в тежкотоварния клас.

Шампионът от Дакар с ATV-четириколка Сергей Карякин взе етапната победа в класа на SSV-бъгитата. Руснакът, обаче, получи 6-часово наказание за използване на нерегламентирана помощ в етапа, което го изхвърля в дъното на класирането. Карякин протестира решението на стюардите, като се очаква развитие по случая.

Иначе, водач при леките бъгита е мотоветеранът Чалеко Лпопез, който има аванс от 10 минути пред Оустин Дожоунс. В класа на ATV-тата Мануел Андужае води във временната подредба с точно 21 минути пред втория Александър Жиру. Жиру, обаче, е солидно притиснат от Джовани Енрико, който е на 6 минути след него. В Dakar Classic, лидер продължава да е Марк Дутон с бъги Sunhill.

Предпоследният етап на рали Дакар 2021 отвежда кервана в Янбу, преди финалния щурм към Джеда. Отсечката бе с планирана дължина от 464 състезателни километра, но организаторите решиха да я съкратят заради проливен дъжд в някои от регионите, през които минава трасето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!