Представиха програма за възраждане на българския баскетбол

OFFNews 17 октомври 2019 в 14:25 2152 0

Нова революционна национална програма за развитие на българския баскетбол в периода 2020-2023 година може да започне да прилага Българска федерация по баскетбол.

Концепцията бе изготвена от "Спортс Мениджмънт България", по поръчка на БФБ и в средата на миналата седмица беше представена на членовете на Управителния съвет на баскетболната централа.

През декември програмата трябва да бъде одобрена и от Общото събрание на организацията.

Националната програма за развитие на българския баскетбол в следващите 4 години е фундаментален документ, който полага основите за осъществяване на невиждана до този момент трансформация в българска спортна федерация. Тя съдържа детайлен анализ на качеството на управление на федерацията, на финансовото състояние и на административния й капацитет. В аналитичната си част документът разглежда също регулаторните документи, високото спортно майсторство, изграждането на институционална идентичност на БФБ и Национална баскетболна лига, както и използването на потенциала на международните мачове и събития, организирани на територията на България.

"Националната програма е разписана на 45 страници, което е с 50% повече от тази на ММС. По същество е разделена на 11 приоритета, които съдържат 39 мерки. В мерките са включени 101 конкретни действия, които трябва да бъдат предприети, за да се реализира програмата успешно. Разработих и оперативен план към програмата за следващите 4 години, който разбива действията на стотици детайлни стъпки и определя отговорните за тях лица", обяснява Виктор Кирков, изпълнителен директор на "Спортс Мениджмънт България".

Сред ключовите приоритети от програмата са преминаването към електронно управление на процесите в БФБ, повишаването на квалификацията на спортно-педагогическите кадри в системата на българския баскетбол, подобряване управлението на връзката с привържениците и диверсификация на риска по отношение на финансирането на федерацията.

"Според последните промени в Закона за физическото възпитание и спорта всяка една федерация, която иска да получи лиценз от Министерство на младежта и спорта (ММС), трябва да изготви такава програма. Чест прави на БФБ, че не направиха нещата проформа, както много други федерации, а потърсиха партньорство с външен експерт", допълни още Виктор Кирков.

"Бих искал да изразя задоволството си от много професионално и отговорно изработената от "Спортс Мениджмънт България" ЕООД Национална програма за развитие на българския баскетбол 2020-2023., написа в писмо президентът на БФБ Георги Глушков. - Задълбоченият анализ на настоящото състояние на баскетбола в България, направените препоръки и предложените мерки за развитие и подобряване на работата на БФ Баскетбол демонстрират компетентност и желание действително да се помогне на нашата организация. Няма съмнение, че при друга необходимост от професионална помощ в областта на спортния мениджмънт ние отново ще се обърнем към Вашите услуги, като също така сме готови да ги препоръчаме на наши колеги".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови