Олимпиада: Въздухът на Рио по-смъртоносен и от водата му

OFFNews 03 август 2016 в 11:01 6080 1

Снимка Reuters

Машина тества въздуха на Рио, 17 юни 2016 г.

Въздухът на Рио де Жанейро и е по-мръсен и по-смъртоносен, отколкото властите в страната твърдят. Това показват тестове на Reuters, сравнени с официалните данни на Бразилия.

Бразилия обяви при кандидатстването си за домакин на Олимпийските игри, които започват в петък, че качеството на въздуха на Рио e "в границите, препоръчани от Световната здравна организация".

Това не беше истина, когато Рио спечели правото да бъде домакин на Игрите през 2009 г. и не е факт и сега, констатира агенцията.

От години Рио де Жанейро превишава нормите на СЗО за най-опасното замърсяване на въздуха - за фини прахови частици, разпръсквани от 2.7-те милиона превозни средства, които задръстват пътищата на града.

Хиляди умират всяка година в метрополитена с 12 милиона жители заради здравословни усложнения, свързани с качеството на въздуха. Хората там са застрашени в по-голяма степен от рак на белите дробове, инфаркти, инсулти, астма и други заболявания.

Данните показват, че от 2008 година въздухът на Рио постоянно е три пъти над годишния лимит на СЗО за фини прахови частици. Това означава, че Рио е най-мръсният град домакин на Олимпийски игри по този показател, откакто той се изследва, с изключение на Пекин 2008.

СЗО пише на сайта си, че фините прахови частици вредят на хората повече от всяко друго външно замърсяване и причиняват 3.7 милиона смъртни случаи по света всяка година.

Плувците, които участват в Олимпийските игри в Рио, също ще бъдат изложени на риск. Достатъчно е да погълнат само три лъжички вода и е почти сигурно, че ще се заразят с вирус.

"Много внимание се обръща на замърсяването на водата на Рио, но много повече хора умират там заради замърсяването на въздуха, отколкото на водата. Може и да не пиете водата на Рио, но няма как да не дишате", казва Пауло Салдива от Университета на Сао Пауло и член на комисията на СЗО, която през 2006 г. определя по-строги стандарти по отношение на замърсяването на въздуха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!