Нургюл Салимова ще продължи да играе за България

OFFNews 24 август 2023 в 10:19 2993 0

Нургюл Салимова

Снимка ФИДЕ

Нургюл Салимова

Шахматистката Нургюл Салимова ще продължи да се състезава за България, а "Българската федерация по шахмат 2022" ще сключи договор с нея, с който ще обезпечи финансово участията ѝ. Това обяви бащата на Нургюл пред БНР, след като тя стигна до световен финал в Баку и стана втора.

След успеха на Салимова се чуха множество коментари, че тъй като дотук тя не е била подкрепена финансово от нито една от федерациите по шах, е много вероятно скоро да приеме предложение да се състезава за друга държава.

Семейството на Салимова споделя, че не знае тя да има предложения от чужбина. "Тя е много горда, че представлява България. Винаги гордо е носила знамето на България. Тя ще продължи да играе за България", казва баща ѝ Илхан.

Междувременно председателят на федерацията Васил Антонов обяви премия за Нургюл от 10 хиляди лева, премия ще получи и първият ѝ треньор Живко Жеков. 

Бащата на шахматистката коментира и че според него не е проблем, че тя е заминала без треньора си на турнира в Баку, Азербайджан - факт, който донесе много критики за липсата на финансиране на състезателката.

"От 10-годишна отива по турнирите сам самичка. Можеше и ние да сме до нея, но мисля, че не е толкова голям проблем. Комуникацията винаги си е налице. Виждаме се с нея постоянно - преди и след партията. Всичко е в реда на нещата", каза Илхан Салимов.

Оттук насетне следва да надгражда, нови турнири и нови предизвикателства, добавя той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки