Нургюл Салимова: Никога не бих отказала да играя за България

OFFNews 16 септември 2023 в 12:48 1399 0

Нургюл Салимова

Снимка Шоуто но Николаос Цитиридис

Шахматистката ни е категорична, че няма да сменя държавата

Мечтая за световна титла, никога не бих отказала на България.

Това заяви в предаването „Спорт в БГ“ по БГ Радио, осъществявано със съдействието на Фондация „Спорт в България“ шахматистка Нургюл Салимова, която направи фурор с участието си на Световната купа.

Никога не е било насила да играя за България. Появиха се други фактори и не толкова шахматни. По мое мнение от хора, нямащи толкова общо с шаха. Никога не бих отказала да играя за България при нормални обстоятелства.

Вярвам, че момичетата са достатъчно добри състезателки, но вярвам, че ако бях там, резултатът щеше да бъде по-добър. Слаби резултати винаги има, това не е драма. Ние, жените, сме достатъчно силни. Всичко ще се нареди", каза Салимова.

Нургюл обясни, че тренира онлайн, тъй като живее в родната си Крепча, близо до Търговище.

"Веселин Топалов и Антоанета Стефанова са световни шампиони. Много се радвам, че съм световен шампион по рейтинг при жените. Надявам се, че скоро ще сме в един отбор аз и гросмайстор Антоанета Стефанова. Те са първите шахматисти, за които съм чувала.

Имам снимка от 6-годишна с Антоанета Стефанова. А с Веселин Топалов съм се чувала. С друг спорт не съм сигурна дали бих се занимавала. Не съм много активен човек, опитвам да живея по-спокойно. Като професия психолог ми харесва, но шахът надделя", добави Салимова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки