Кралев за Мондиал 2030: Кой вярваше през 80-те, че българин ще вземе Златна топка?

OFFNews 08 ноември 2018 в 13:10 3023 1

В края на 80-те години каква щеше да бъде реакцията на въпроса дали българин може да спечели Златната топка или България да вземе медали от Световно първенство? Почти същата, каквато е в момента относно това дали България може да кандидатства за домакинство на Световното по футбол през 2030 година.

Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев в "Тази сутрин" по БТВ. По думите му, битката ще бъде много трудна, защото конкуренцията за домакинство на най-популярното първенство е жестока. Той изтъкна силния знак, който се дава от балканските държави, които вече заявяват ясно и категорично, че ще работят заедно по тази кандидатура.

"Политически и икономически ще защитаваме общите си интереси на Балканите. Длъжни сме да опитаме", заяви Кралев. По думите му е имало консултации и сондажи по време на срещата на министрите на Съвета на Европа в Грузия за това как приемат държавите от Балканите подобни идеи, след което предложението е било формулирано от премиера Ципрас.

Според Кралев инвестицията за домакинство на Мондиала не е излишна или прекалено голяма. "Единственото нещо, което трябва да се направи е да се инвестира в 2 или 3 стадиона. Имаме нужната инфраструктура - имаме летища, магистрали, много хотели, абсолютно всичко. До 2030 година има много време за подготовка", подчерта спортният министър.

По думите му, плановете за нов национален стадион трябва да се променят, защото минималното изискване е да разполага с капацитет не от 30 000, а от 40 000 души. Според министър Кралев Националният стадион може да бъде приведен във вид за около 30 милиона. "Трябва да се покрие изцяло, да се модернизира, да се премахне лекоатлетическата писта и да стане само трева, така че да отговаря на стандартите за Световно първенство по футбол", каза той.

Министър Кралев подчерта, че инвестицията в тези стадиони си заслужава, защото дори ако не успеем с кандидатурата за Световното, тези стадиони ще се използват за форуми и състезания. "Всяка инвестиция в спортно съоръжение си струва парите, защото става въпрос за здравето на българите, става въпрос за развитието на спорта. Освен това новите стадиони ще се стопанисват от някой футболен отбор. Примерно в Бургас няма добър стадион, в Пловдив също. Това са два от най-големите градове в България, които спокойно могат да бъдат собственици на едно от тези съоръжения", заяви министърът на младежта и спорта.

Кралев обясни, че предстоят срещи с министрите на Румъния, Гърция и Сърбия, които да разговарят с футболните централи във всяка една държава, за да се установи реалният порядък на необходимите инвестиции. По думите му, ще се използват готови модели, използвани от други държави при подобни ситуации, за да бъдем максимално ефективни в подготовката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

1

elbarbudo

08.11 2018 в 13:28

ОПГ-то се наточи да строи нови стадиони май. Голямо краднене ще падне оттам, затова им текат лигите.