Коалиция иска руснаци и беларуси да не бъдат връщани в МОК

OFFNews 25 февруари 2023 в 14:51 3413 1

Украйна

Снимка NOC of Ukraine

Съпротивата срещу връщането на руснаците се увеличава

Коалиция от държави излезе с декларация към Международния олимпийски комитет (МОК) с призив да не бъде отменяна забраната за участие на руски и беларуски спортисти.

Това се случи след среща с министъра на младежта и спорта на Украйна Вадим Гутцайт във Варшава с колегите му от Полша, Литва, Латвия, Естония, Словакия и Чехия.

Представителите на тези шест страни заявяват, че са озадачени от опитите на МОК да върне Русия и Беларус в международни състезания, в частност Азиатските игри по-късно през годината, докато падат бомби в украинските градове.

В декларацията се изразява позицията, че атлети от Русия и Беларус не трябва да бъдат допускани на никакви състезания.

"Отчитайки нашия предишен опит, ние сме убедени, че всяко отслабване на наложените санкции, ще даде неправилен сигнал, който руския режим и пропагандата ще използват за легализация на своите престъпления. Украинското спортно общество има повече от всякога нужда от продължителна подкрепа", се казва още в изявлението.

От МОК подават противоречиви сигнали в навечерието на варварското нахлуване на руските войски. В декларация функционерите осъждат войната и напомнят за приложените санкции.

В същото време те призовават за примирие и намекват за участие на агресорите на олимпийските игри през 2024 година под неутрален статус. Много други страни също са против, като Австралия беше наскоро от присъединилите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9030

1

Ivan Terziysky

01.03 2023 в 00:51

Правилно, аут от всякъде.
Да си играят вътрешно с Беларус и международно с Етиопия и Конго.