Дипломатически бойкот на Олимпиадата в Китай

OFFNews 07 декември 2021 в 10:38 5940 0

бойкот, Китай, олимпийски игри

Снимка Getty Images

Протест с искане САЩ да бойкотират Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. заради нарушаване на човешките права в Китай, 4 юни 2021 г.

САЩ обяви дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Китай през 2022 г. - действие, което беше остро критикувано от Пекин като "политически фарс", съобщи Би Би Си. След това Нова Зеландия информира, че също няма да изпрати делегация. Други страни, включително Великобритания, Канада и Австралия, обмислят бойкот.

Белият дом оповести, че няма да изпрати официална делегация на Игрите поради опасения за нарушаване на човешките права от Китай. Американските атлети обаче няма да бъдат спирани и ще получат пълна подкрепа от правителството.

"САЩ искат да политизират спорта, да създадат разделение и да провокират противопоставяне - се каза в изявление на говорителя на китайската мисия в ООН. - Успехът на Игрите не зависи от присъствието правителствени лица от шепа държави." Според говорителя "никой не го интересува дали тези хора ще пристигнат" и "това няма да се отрази по никакъв начин на успешното провеждане на Зимната олимпиада".

За дипломатически бойкот се говореше от седмици, а в понеделник прессекретарят на Белия дом Джен Псаки потвърди, че администрацията няма да участва във "фанфарите" на Олимпийските игри. По-рано Пекин обяви, че би предприел "решителни контрамерки" срещу подобен бойкот.

"Американските дипломати или официални представители биха третирали тези Игри като обичайна работа на фона на въпиющи нарушения на човешките права от Китайската народна република и зверства в Синдзян", каза тя и допълни: "Ние просто не можем да направим това".

Посолството на Китай във Вашингтон нарече бойкота "сериозно изопачаване на духа на Олимпийската харта". Негова говорителка добави, цитирана от Ройтерс, че всъщност американски политици не са били канени.

Съобщение в китайската медийна платформа Weibo за американския бойко е било цензурирано във вторник сутринта - допълва картината Би Би Си. Повечето коментари под него са били изтрити. Оставени са 8 от първоначалните близо 1500.

"Олимпийските игри са за атлетите, какво общо имат те с... политици? Дори и да бойкотирате, единствените хора, които засягате, са вашите сънародници (включително атлети)" - пише коментиращ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!