Беларуската федерация по гимнастика се оправдава пред Русия, в Москва плашат Китай със САЩ

OFFNews 10 август 2021 в 14:30 3928 0

Снимка БОК, Костадин Андонов – Start-Photo

От беларуската федерация по гимнастика се извиниха на руските спортисти заради обидна публикация в социалните мрежи. На страницата на беларуската централа се появиха следните думи след края на олимпийските игри в Токио.

“Вие сте псевдовелики. Сваляйте короната. Ако се считате за толкова големи, мерете се с големите спортни нации, от които загубихте. Руският олимпийски комитет е номер 5”, гласеше публикацията. Малко по-късно от беларуската федерация се извиниха на Русия и обявиха, че акаунтът е бил хакнат и коментарът не изразява официалната позиция.

“Беларуската асоциация по гимнастика няма отношение към съдийството. От сърце пожелаваме на победителите и призьорите, както и на всички спортистки, да се подготвят добре и да се представят дойстойно в Париж. Особено искаме да подкрепим руските гимнастички, чийто победни традиции са дали голям принос в развитието на нашия прекрасен спорт”, пише в изявлението на беларуската централа.

В същото време в Русия вече насочват поглед към зимните олимпийски игри в Пекин догодина и се опитват да включат домакина Китай в нещо като антиамериканска коалиция. Тон даде говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

“В опасност е целия световен спорт. Русия вече не им е достатъчна като жертва. В САЩ вече започна обработката на Китай. Тече голяма антикитайска антиспортна кампания. Тя включва изявления на законодатели, конкретни действия на представители на изпълнителната власт и обществени дейци, даже не споменавам пропагандата в средствата за масова информация.

Мнозина си мислят, че тяхната страна ще бъде подмината. Няма да бъде. Това трябва ясно да се разбере. Под заплаха сме не само ние, а целия световен спорт”, коментира Захарова.

В действителност в САЩ тече кампания за бойкот на игрите в Пекин заради проблемите на уйгурите - мюсюлманско малцинство, което е подложено на преследвания, а някои правозащитни организации дори говорят директно за геноцид.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!