Войната между половете за климатика в офиса се сдоби с научно обяснение

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 август 2015 в 13:32 4065 1

Климатик

Снимка БГНЕС, архив

Изследователи откриха защо жените в офиса винаги искат да спрат климатика, а мъжете държат той да работи на пълни обороти. Изследване показва, че причината е "полов диморфизъм", пише Наука OFFNews.

Холандският учен Повл Оле Фангер (Povl Ole Fanger), който е най-известният експерт в областта на изследванията на терморегулацията на човека и температурните условия на работното място, още през 60-те обосновава оптималното ниво на температурата в офиса (21° C). Сега този стандарт все още е валиден в много държави. Преди половин век обаче типичният офис служител е бил мъж в костюм, жилетка и вратовръзка, на когото винаги му е горещо.

В организма на мъжа метаболитните процеси протичат малко по-бързо, отколкото при жените, което означава, че за единица енергия мъжкото тяло отделя повече топлина. При това кръвоносните съдове на жените по-активно реагират на промените в температурата и реагират дори при най-малкото понижение на температурата, рязко се стесняват, за да запазят топлината, и на жените им "става студено". Причината е и в анатомията, защото жените средно са по-слаби от мъжете, което означава, че за единица обем имат повече повърхност, което ускорява топлообмена с околната среда.

Причините са ясни и сънародниците на Оле Фангер, изследователите от Университета в Маастрихт, водени от Ваутер Ван Маркен Лихтенбелт (Wouter van Marken Lichtenbelt), предлагат да се променят нормите.

"Когато влизаш във конферентна зала, вечно е студено, - коментира тя пред Science news. - "Усещаш като че ли духат зимни ветрове. Така че дори и да е горещо навън, отивайки на среща, аз винаги си взимам топъл пуловер".

Учените предлагат да се актуализира модела на Оле Фангер и да се намери температурен режим, който да е комфортен за повечето мъже и жени.

След проучване на температурата на тялото и кожата на офисни служители, учените са публикували в Nature Climate Change официално новата температура на топлинен комфорт - 24 ° C, коригирайки нормата от 60-те.

Авторите подчертават, че този температурен режим ще помогне да се пести и енергия.

Въпреки това е трудно да се каже колко бързо ще се разпространи тази идея в нашето доминирано от мъжете общество.

Повече четете на Наука OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови