Как да почистваме ъгловите дивани?

OFFNews 18 април 2022 в 12:37 8071 0

Диванът е свещено място във всеки дом! Независимо дали на него се събира цялото семейство, или единствено вие си почивате там, е мебел, която се използва изключително често. Като огромна част от ежедневието ъгловите дивани са застрашени от изцапване, колкото и да сме внимателни. И именно затова, често идва въпросът как да ги почистваме. В настоящата статия ще ви предложим няколко начина за качествено почистване на дивана, които ни бяха предоставени от Мебелна палата Лазур.

Премахване на прах и косми

Както всяка вещ в дома ни, така и ъгловите дивани могат да събират прах, дори да ги използваме често. А ако притежавате домашни любимци, или сте дама с красива дълга коса, тогава и наличието на косми е неизбежно. За щастие, премахването им е изключително лесно и ще ви препоръчаме няколко начина.

  • Прахосмукачка

Това е най-добрият вариант, за да се отървете от подобни замърсявания. Единствено трябва да внимавате четките на прахосмукачката да не повредят дамаската.

  • Твърда четка

Този метод е приложим при дивани с текстилна дамаска, тъй като кожената може да бъде надраскана. Предимството е, че твърдата четка отлично обира косъмчета и прахови частици.

  • Лепяща ролка

Това е най-щадящият за дивана начин за почистване. Ролката е лесна за употреба и по нея веднага полепват различни замърсявания. Минус е, че често тези ролки са доста малки и почистването ще ви отнеме повече време.

Грижа за петна веднага след появата им

Както вече видяхме, прахът и космите са лесни за справяне. Но понякога се случва да накапем дивана с нещо, и е хубаво веднага да се погрижим за това.

  • Сода бикарбонат за мръсотия

Содата за хляб е известена и като отличен почистващ агент. Затова, може да се използва и за третиране на току-що изцапано петно. Подхождайте към този метод с внимание, тъй като прекалено честата употреба на сода може да захаби дамаската.

  • Сол за мазни петна

Ако изцапате дивана с нещо мазно, не се колебайте да поръсите малко готварска сол. Солта неутрализира и абсорбира мазнината и вероятността да остане петно е много малка.

Периодично почистване на дивана

Ако върху ъгловия ви диван не са се случвали инциденти, веднага след прахосмукачката или твърдата четка, може да използвате специален препарат за дамаски. Ще ги откриете в повечето големи магазини, а също и онлайн. Те правят мека пяна, която не изисква отмиване, а се отстранява с кърпа. По този начин, се премахват замърсявания и дамаската е освежена и ароматизирана.

Препарат против акари

Имайте предвид, че въпреки редовната грижа за вашия ъглов диван и неговия безупречен външен вид, има и други важни неща, за които да внимавате. В него могат да се задържат акари и други вредители. Затова е важно, често да се проветрява помещението, а диванът да се почиства. Като превантивна мярка, използвайте препарат против акари веднъж седмично. Такива препарати са с внимателно подбран състав, който не вреди на дивана, но държи насекомите далече!

Допълнителен съвет

Специалистите по мека мебел от Мебелна палата Лазур препоръчват ако не ви остава време за грижа за дивана, използвайте протектор или покривало. С тяхна помощ самата дамаска е защитена от замърсявания, а грижата е лесна. Просто изпирате протектора или покривалото в пералнята и чистотата е налице. Покриването на дивана ви е особено полезно, ако имате деца или домашни любимци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!