Как да почистите бързо и лесно газова печка

OFFNews 28 февруари 2022 в 14:08 7877 0

Снимка unsplash

Няма кухни без готварски печки и няма готварски печки, които да не изискват често и щателно почистване – по тях постоянно се появяват пръски от всяко ястие, което приготвяте. Тъй като всяка готварска печка се почиства по различен начин, тук ще обърнем внимание специално на газовите модели, които изглеждат доста трудни за поддръжка. Има четири основни неща, които изискват вашето специално внимание: това са скарите на котлоните, капачките и главите на горелките, както и повърхността наоколо.

Почистване на скарите и капачките

Скарите и горелките са местата, от които да започнете. Махнете решетките и капачките и ги сложете в мивката. Ако ги чистите редовно, можете да ги измиете лесно с неабразивна гъба и обикновен почистващ препарат за съдове. Понякога може да се наложи да повторите, докато повърхностите престанат да лепнат и по тях не се виждат петна. В други случаи обаче те се замърсяват доста силно – при продължително готвене, пържене или в случай, че не сте имали достатъчно време да се погрижите за тях напоследък. В такъв момент имате два варианта. Можете да прибегнете до обезмаслител, с който да ги напръскате, да изчакате няколко минути, след което да изтъркате с неабразивна гъба до блясък. Ако не харесвате идеята да използвате почистващи препарати, имате друга алтернатива. Направете си паста от 1 част оцет, 2 части сода бикарбонат и няколко капки сапун. Намажете добре повърхностите, оставете да престои около 20 минути, след което изтъркайте с гъба и изплакнете.

Когато сте готови с измиването, подсушете детайлите с хартиена кухненска кърпа, която попива добре и не оставя власинки.

Почистване на горелките

Горелките под капачките също могат да се окажат доста замърсени от мазнини, което ще пречи и на работата на печката. Преди да се погрижите за тях, се уверете, че печката е изключена. Първо избършете главите с влажна, но не мокра кърпа, за да премахнете налепените трохи и други твърди частици. След това изстържете с кламер или безопасна игла всички вдлъбнати места и дупки, които виждате – разбира се, направете го много внимателно. Избършете отново с влажна кърпа и накрая почистете с кърпа, напоена с оцет, която би трябвало да отстрани всички останали мазнини.

Почистване на повърхността

Повърхността на печката също ще има нужда от грижи. Тук първо съберете всички частици храна с влажна кърпа, след което можете да почистите основно със същата паста от сода и оцет, която вече използвахте за решетките. След като измиете добре плота отново с влажна кърпа, можете да върнете капачките и скарите по местата им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови