Световна ММА организация отстрани замесен в расисткия скандал на "Васил Левски"

OFFNews 12 декември 2019 в 11:10 5078 0

Перспективният български боец в смесените бойни изкуства Георги Валентинов е бил отстранен от световната ММА организация "Белатор" заради участието му в расисткия скандал по време на евроквалификацията с Англия на "Васил Левски".

Тогава група фенове прекъснаха за кратко двубоя, а случаят намери широк отзвук. Снимка на Валентинов от стадиона беше тиражирана в английските медии. Самият той отрече да е замесен в срамните прояви, като се разграничи публично.

"Във връзка с появилите се спекулации, че имам нещо общо с расистките скандирания на стадион “Васил Левски” заявявам категорично: Не съм участвал в подобни действия! Аз съм спортист и професионален състезател! Моят спорт е философия.

Моят спорт ме учи на дисциплина и честна игра! На ринга съм срещал опоненти от всякакви раси и религии и винаги съм залагал на феърплей! Разграничавам се категорично от всякакви расистки и ксенофобски прояви! И като спортист,и като личност съм против неморални и античовешки действия, накърняващи достойнството! Стоя зад своите избори и решения със своето име и спортна позиция!

Подкрепям българския спорт и вярвам, че в бъдеще ще държим високо вдигнати глави от гордост и спортни постижения!", написа Валентинов в социалните мрежи.

От "Белатор" обаче прекратиха договора му само месец след подписването в края на октомври.

"Приемаме тези въпроси много сериозно. Расизмът и символите свързани с него, нямат място в спорта и няма да бъдат толерирани от организацията", коментира от "Белатор", с което отправят много силно послание.

В България имаше арести на фенове във връзка с расисткия скандал, но накрая всичко завърши като фарс, след като се оказа, че единственият с повдигнати обвинения не е присъствал на мача, а там е бил неговия брат близнак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови