Тютюнопроизводителите застрашени от нулева година

Елена Несторова 13 ноември 2012 в 14:55 1689 1

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Производителите на  тютюн може да обявят следващата изкупна година на тютюна за нулева или да заработят само между 20% и 30% от производството му.

Това заяви днес  Цветан Филев - председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите -2010  на пресконференция във връзка с изкупната цена на отглеждания на територията на България тютюн.

Причината за евентуална празна година в производството на никотиновата суровина е ниската изкупна цена, която фирмите-изкупвачи предлагат на родните тютюнопроизводители. Вследствие на това хиляди работници ще останат без работа, отбеляза  Цветан Филев.

През тази година българските производители (200 хил. към момента) ще получат субсидии в размер на 73 млн. лв. държавни пари, което представлява 5% от брутния вътрешен продукт на страната. При усвояването на тази сума тютюнопроизводителите вкарват в държавната хазна около 1 млрд. и 700 млн. лв годишно.

Въпреки това "цените на отглеждания в България тютюн не отговарят на това, което са вложили производителите през годините", заяви Кичуков. Той даде пример с изкупната цена на кг. за сорта "Барлей", която в момента варира между 2.80 лв. и 3,10 лв., а би трябвало да е на средна цена от 4 лв., за да се избият разходите от похарчените за производство консумативи - полиетиен, канап, горива, оран и др., които в последните години са поскъпнали, а тютюнът си стои на същата цена.

У нас отглежданите сортове тютюн са 4, но не са оценени подобаващо според качеството им, твърди Асен Кичуков - зам. председател на асоциацията. Тази година предложените изкупни цени на тютюна са най-ниските в Европа, но пък той е най-качествен, допълни още Кичуков. Той обясни, че заради сушата  добивът от реколта 2012 г. е бил нисък и даде пример с ориенталския сорт  "Басма" , чийто годишен добив е 60 % по-малък спрямо миналата година.

Представителите  на фирми за производство на тютюн искат българският производител да получава наравно европейски доплащания, каквито се правят в целия ЕС. Пример бе даден със северната ни съседка Румъния, където земеделският производител получава 250 евро на декар, а у нас - 10 евро за същата засята площ.

От  Националната асоциация на тютюнопроизводителите -2010 смятат, че е възможно да има картел между някои от фирмите-изкупвачи. Като главен мотив за евентуално тайно споразумение бе изтъкнато, че 5 фирми  изкупуват един сорт тютюн на една и съща цена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews