Семейство задлъжня с 823 000 лв. след измама с лични данни

Последна промяна на 19 април 2013 в 11:39 11661 1

Семейство дължи на НАП 823 хиляди лева след злоупотреба с лични данни, фалшифициране на подписи и регистриране на фирма.

Познаната история за кражба на лични данни този път е от село Румянцево, Луковит разказва bTV.

През 2009 г. Красимир и Ани Маринови разбрали, че имат задължения към НАП на обща стойност 823 000 лв.

Съпрузите установили за дълговете, когато решават да ипотекират къщата си, за да изтеглят кредит от 12 000 лв. за ремонт. Малко след като семейството внася в банката необходимите документи, от НАП им издават уверение за дълговете.

От информацията става ясно, че на името на съпруга Красимир Маринов през 2001 г. е регистрирана фирмата "КРАССТРОЙ-Красимир Маринов", която впоследствие фалира. До 2005 г. фирмата не е внасяла ДДС, а към 2009 г. общата сума на задълженията към НАП вече е 823 000 лв.

"Като видях какво е наистина задължението ни, аз припаднах в банката", разказа Ани Илиева.

Съпругът й твърди, че никога не е регистрирал фирма и не е подозирал за съществуването й.

"Нямам идея откъде са ми взели данните от личната карта", споделя Красимир Маринов.

По неговите думи  никой и никога не му е предлагал пари, за да предоставя документа си за самоличност.

След като разбира за измамата, Красимир подава жалба в прокуратурата в Луковит. Случаят е изпратен в Софийската районна прокуратура, където през март 2010 г. излизат с постановление, че подписите на Красимир Маринов са фалшифицирани.

Държавата обаче не търси кой е фалшификаторът, защото давността за това престъпление е изтекла. Въпреки че е установено, че Красимир не е регистрирал въпросната фирма, през 2010 г. от НАП го приканват доброволно да плати 800 000 лв. натрупани задължения. Към момента наказателното производство по събиране на ДДС-то е спряно до изясняване на случая. 

Случаят за злоупотреба с лични данни пък не учудва Николета Лингорова, адвокат по търговско право.

"Към 2001 г. специално при регистрацията на еднолични търговци нямаше никакво изискване за предоставяне на официален удостоверителен документ. Нито нотариална заверка, нито лична карта. Така че достатъчно беше да се вземат личните данни от паспорта, за да може да регистрираш едноличен търговец на името на когото пожелаеш на практика".

През януари 2011 г. Софийската апелативна прокуратура  възобновява разследването за данъчното престъпление, а столичното следствие започва издирването на неизвестния извършител, присвоил чуждите данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови