Кризата в Европа ориентира секспазара към България

Юлиан Христов 03 април 2012 в 14:23 1992 0

Проституция. Снимка: БГНЕС
Проституция. Снимка: БГНЕС

Спадналото заради кризата търсене на сексуслуги в някои страни в Западна Европа преориентира част от престъпните мрежи към търсене на пазар у нас.

Това става ясно от доклада на Центъра за изследване на демокрацията за оценка на заплахите от тежката организирана престъпност. В същото време това е и най-големият нелегален пазар у нас, а българските сводници предлагат атрактивни цени за услугата. Така годишният оборот от трафика на момичета с цел проституция е 1,2 млрд. лв., а вътрешните приходи са в размер на 300 млн. лв. Близо 18 хил. души проституират зад граница, като средният дневен оборот е около 300 евро на човек. У нас пък броят на проституиращите достига до 10 хил., като 33% от тях са заети с улична проституция, 61% - в проституцията в клубове и еротични барове, а 6% - в предлагането на ВИП услуги.

Пазарът все повече се фрагментира, отчитат от института. Често групите, предлагащи услугата, са съставени от по 10 момичета, като техният сводник рядко ги придружава зад граница. За контрола се грижи т. нар. „първо момиче“, което следи оборота. По-големи групи за трафик на жени се базирани на етнически-кланов принцип, отбелязват авторите на доклада.

За разлика от външните пазари на сексуслуги при вътрешния пазар след спада от 2009-2010 година се наблюдава възстановяване на търсенето у нас, особено от чужденци. Те са и основният генератор на приходи в този сектор. Нарастването на броя на туристите у нас ще доведе до увеличаване и на търсенето на услугата през следващите години, отчитат от центъра. Миналата година минимум 380 хиляди чужденци са ползвали сексуслуги, като са влели в сивата икономика близо 26 млн. лв.

Секторът претърпява най-големия удар през 2009 година, когато оборотите от простутиция намаляват с 50-70% в сравнение с предишните години. Кризата в съседна Гърция също води до спад на клиенти в пограничните райони, се отбелязва в доклада.

Развитието на технологиите повишава оборота на сексуслугите, като предлага по-лесен достъп. Използването на технологиите позволява „консумиране“ на услугата онлайн чрез създаването на платени сайтове за поръчка на момичета, чат услуги и набиране на момичета чрез социалните мрежи. В Интернет месечно се публикуват между 800 и 1200 обяви за секс услуги, като рисковете тук проитичат от анонимността и затрудненото проследяване.

На второ място по генериране на пресъпни приходи у нас се нареждат ДДС измамите с годишен оборот от близо 700 млн. лв., следвани от контрабандата на цигари – 400 млн. лв. и продажбата на наркотици – 350 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови