Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ЕС сертифицира „лютеницата с хорото“

Вероника Шербанова 05 август 2013 в 11:38 5919 2

Лютеница
Лютеница

„Лютеница Първомай“ е вторият български продукт, който получи сертификат за специфично географско указание на пазара на ЕС.

Според заповедта на Европейската комисия „лютеницата с хорото“ ще може да се произвежда само в района на Първомай, съобщи „Труд“.

Сертификатът беше издаден още в края на март, но не бяхме го обявили официално, защото чакахме всички документи, обясни изпълнителният директор на „Булконс Първомай“ АД Георги Банялиев.

Тази лютеница се прави в нашия завод от 60-те години на миналия век. Специфичното за нея е, че я правим по технологията на нашите баби, която е адаптирана към условията на завода, посочи Банялиев.

В рецептата са включени домати, пипер, захар, олио, черен пипер, сол, кимион и до 1% нишесте. Използваме само пресни домати, които се варят до сгъстяване и не използваме никакво вносно пюре, обясни Банялиев.

Засега „лютеницата с хорото“ може да се произвежда само в завода на „Булконс Първомай“ АД, но в бъдеще могат да се присъединят и други местни фабрики, след като преминат проверки на Агенцията по храните и бъде потвърдено, че че спазват защитената от ЕС технология.

Първият защитен продукт със специфично географско указание от ЕС беше „Горнооряховският суджук“. Сертификатът беше получен през ноември 2011 г.

В момента суджукът се произвежда от три фирми в района на Горна Оряховица - "Стефмарк - Стефан Марков", "Р.А. - 03 - Боби ООД" и "Родопа - Горна Оряховица - 96" ЕООД.

След 2-годишни процедури Европейският съюз одобри и няколко месни деликатеса, които получиха сертификати за продукти с традиционно специфичен характер. Сред тях са филе „Елена“, луканките „Смядовска специална“, „Търновска“, „Троянска“, „Чумерна“, освен това обикновената и кайзерованата пастърма, врат „Тракия“ и роле „Трапезица“. Тези продукти могат да се произвеждат само в България.

В храните, носещи логото на ЕС за продукти с традиционен характер, не могат да присъстват соя и синтетични подобрители, като има ограничение и за количеството сол, което се влага. Допустимо е и използването на черен пипер и кимион.

Сертифицираните от ЕС продукти бяха защитени и от сдружение „Традиционно сурово-сушени месни продукти“, в което влизат 34 фирми. От земеделското министерство обявиха наскоро, че фирма „Кю Чертификациони“ ще одитира всички предприятия.

Продуктите с традиционно специфичен характер се появиха на пазара в края на 2012 г., още преди да са получили официалното разрешение на ЕС. Тяхната цена е с около 30% по-висока от тази на несертифицираните продукти.

Неуспешен беше опитът на правителството на Бойко Борисов да защити като специфичен продукт гроздовата ракия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews