„Лютеница Първомай“ е вторият български продукт, който получи сертификат за специфично географско указание на пазара на ЕС.
Според заповедта на Европейската комисия „лютеницата с хорото“ ще може да се произвежда само в района на Първомай, съобщи „Труд“.
Сертификатът беше издаден още в края на март, но не бяхме го обявили официално, защото чакахме всички документи, обясни изпълнителният директор на „Булконс Първомай“ АД Георги Банялиев.
Тази лютеница се прави в нашия завод от 60-те години на миналия век. Специфичното за нея е, че я правим по технологията на нашите баби, която е адаптирана към условията на завода, посочи Банялиев.
В рецептата са включени домати, пипер, захар, олио, черен пипер, сол, кимион и до 1% нишесте. Използваме само пресни домати, които се варят до сгъстяване и не използваме никакво вносно пюре, обясни Банялиев.
Засега „лютеницата с хорото“ може да се произвежда само в завода на „Булконс Първомай“ АД, но в бъдеще могат да се присъединят и други местни фабрики, след като преминат проверки на Агенцията по храните и бъде потвърдено, че че спазват защитената от ЕС технология.
Първият защитен продукт със специфично географско указание от ЕС беше „Горнооряховският суджук“. Сертификатът беше получен през ноември 2011 г.
В момента суджукът се произвежда от три фирми в района на Горна Оряховица - "Стефмарк - Стефан Марков", "Р.А. - 03 - Боби ООД" и "Родопа - Горна Оряховица - 96" ЕООД.
След 2-годишни процедури Европейският съюз одобри и няколко месни деликатеса, които получиха сертификати за продукти с традиционно специфичен характер. Сред тях са филе „Елена“, луканките „Смядовска специална“, „Търновска“, „Троянска“, „Чумерна“, освен това обикновената и кайзерованата пастърма, врат „Тракия“ и роле „Трапезица“. Тези продукти могат да се произвеждат само в България.
В храните, носещи логото на ЕС за продукти с традиционен характер, не могат да присъстват соя и синтетични подобрители, като има ограничение и за количеството сол, което се влага. Допустимо е и използването на черен пипер и кимион.
Сертифицираните от ЕС продукти бяха защитени и от сдружение „Традиционно сурово-сушени месни продукти“, в което влизат 34 фирми. От земеделското министерство обявиха наскоро, че фирма „Кю Чертификациони“ ще одитира всички предприятия.
Продуктите с традиционно специфичен характер се появиха на пазара в края на 2012 г., още преди да са получили официалното разрешение на ЕС. Тяхната цена е с около 30% по-висока от тази на несертифицираните продукти.
Неуспешен беше опитът на правителството на Бойко Борисов да защити като специфичен продукт гроздовата ракия.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
05.08 2013 в 18:34
Този коментар е скрит заради нарушаване на Правилата за коментиране.
05.08 2013 в 14:02
Този коментар е скрит заради нарушаване на Правилата за коментиране.
05.08 2013 в 13:06
Този коментар е скрит заради нарушаване на Правилата за коментиране.
Последни коментари
Ловец простреля 22-годишен младеж край Самоков
ГЕРБ и ''Демократична България'' продължават преговорите и утре
БАБХ: Резултатите от лабораторията в Монпелие са категорични - има чума във Велинград
Защо сега се иска имунитетът на Бориславова: Едва сега излязла експертиза в прокуратурата
БАБХ: Резултатите от лабораторията в Монпелие са категорични - има чума във Велинград
Кабинетът на Шолц падна, Мерц е все по-близо до властта в Германия