България подготви екооценката за „Набуко“

Николай Марченко 06 ноември 2012 в 12:57 1404 0

Газопровод. Снимка: БГНЕС
epa02180759 A picture made available on 31 May 2010 shows a view of the construction site for the OPAL natural gas pipeline near Lubmin, Germany, 27 May 2010. The 470km long OPAL pipeline connects the German baltic Sea coast, where the Nord Stream pipeline from Russia ends with the Czech Republic. According to operator WINGAS 50 per cent of the tubes have been welded. EPA/STEFAN SAUER

Оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС) на бъдещия газопровод "Набуко Запад" най-накрая е готова, а документацията е предадена в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за одобрение, съобщиха от проектната компания "Набуко газ пайплайн България" ЕООД.

Управляващият директор на компанията и бивш зам.-енергиен министър Марий Косев увери, че тя „ще се съобрази с всички забележки и съвети в процеса на одобрение“. По думите му газопроводът ще донесе на страната 1 млрд. евро инвестиции и стотици работни места.

От компанията поясниха още, че следващата стъпка са обществените обсъждания, становища на институциите и консултации по самото трасе. Изграждането на тръбата като приоритетен проект на ЕС трябваше да започне успоредно с интерконекторите със съседните страни още след газовата криза от 2009 г.

Вчера в интервю за в."Стандарт" премиерът Бойко Борисов съобщи, че очаква през януари да бъде обявена първата копка на междусистемната газова връзка с Турция, която трябва да стане част от системата на "Набуко".

"Набуко" е проект от т.нар. Южния газов коридор на ЕС, чиято цел е да транспортира 31 млрд. куб. газ от Каспийския регион и Близкия Изток до над 500 млн. потенциални потребители в Европа. На българо-турската граница той ще се свързва с Трансанадолския газопровод (TANAP). Проектът ще трябва да осигури и на България достъп до 1 млрд. куб. алтернативен на руския природен газ.

„Набуко“ вече получи положителна екооценка за трасето през Унгария и от юни разполага с последните разрешителни там. Действията на страните по трасето обаче все още не гарантира реализацията на проекта. Предстои акционерите в консорциума “Шах Дениз II” (SOCAR, BP, StatOil, Lukoil и др.) да определят до средата на 2013 г. по коя тръба от Южния газов коридор ще потече газът за Европа – с „Набуко Запад“ конкурират още Трансадриатическият газопровод (ТАP) и ITGI (Турция – Гърция – Италия).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!