Агенти на ДС ще могат да са начело на БТА

05 октомври 2012 в 10:10 2324 2

Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов
Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов

Конституционният съд (КС) позволи на бившите щатни и нещатни сътрудници на Държавна сигурност да заемат ръководни позиции в Българската телеграфна агенция (БТА).

Решението е било взето във вторник, а четирима съдии са го подписали с особено мнение. Това са Владислав Славов, Благовест Пунев, Румен Ненков и Кети Маркова.

Текстът беше въведен със Закона за БТА, обнародван в края на миналата година. Ограничението беше атакувано от 56 депутати с мотива, че разпоредбата е "конституционно нетърпима и дискриминационна".

Според съдиите ограничението за това бивши агенти на службите да не заемат ръководния пост противоречи на принципите на правовата държава и за равноправието на гражданите. Съдиите са категорични, че това е "дискриминация, въведена със закон". 

"Оспорената разпоредба има лустрационен характер - създава изрична забрана за заемане на определени длъжности по отношение на конкретна група български граждани, заемали определено обществено положение в миналото. Тази разпоредба не допуска лица с установена принадлежност към тайните служби на тоталитарната държава да бъдат избирани или назначавани в ръководството на БТА.

Негативната оценка в публичното пространство по отношение на дейността на тайните служби на тоталитарната държава не бива да влияе върху упражняването на конституционните права на гражданите в съвременното демократично общество. Недопустимо е тази негативна обществена оценка за миналото да бъде основание за ограничаване на конституционните права на български граждани при действието на демократичния основен закон на страната от 1991 г.", коментират съдиите. 

Директорът на БТА се избира и освобождава от Народното събрание. КС посочва, че е недопустимо генералният директор на БТА да бъде назначаван по други критерий, освен по професионална квалификация, качества и опит. Според съда забраната представлява още непропорционално ограничаване на човешки права по смисъла на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

Съдиите, които са подписали особеното мнение, твърдят, че законът за досиетата не е приет само, за да осигурява достъп на обществото до информация за миналото на лицата, но и с оглед на това да се направи информирана преценка за допустимостта да продължат да заемат или да бъдат назначавани на определени длъжности. Те заявяват, че ограничението в Закона за БТА не се отнася за властова изборна позиция.

"Тази принадлежност поставя въпроса за двойствения обществен статус на лицето, сътрудничило на тайните репресивни структури, тъй като в миналото това лице е притежавало и друго, секретно положение, което не само не е "обществено", но по силата на закон е получило негативна морално-политическа оценка”, пишат магистратите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!