4 банки подадоха жалба срещу "Бивол"

11 октомври 2012 в 21:19 13963 11

Първа инвестиционна Банка, Корпоративна търговска банка, Инвестбанк и Централна Кооперативна Банка са подали жалба в БНБ. Снимка: sxc.hu
Първа инвестиционна Банка, Корпоративна търговска банка, Инвестбанк и Централна Кооперативна Банка са подали жалба в БНБ. Снимка: sxc.hu

Четири банки, описани като "гнили ябълки" в доклад на посланик Байърли от 2006 г., са подали жалба срещу сайта bivol.bg заради публикуването на доклада от Wikileaks.

Това са Първа инвестиционна Банка, Корпоративна търговска банка, Инвестбанк и Централна Кооперативна Банка.

Четирите банки са подали жалба в БНБ, в която се твърди, че „на електронното издание „Биволъ“ са публикувани поредица от статии, които съдържат невярна информация и обстоятелства, с които се уронва доброто им име и доверието във всяка от тях“.

От БНБ са предложили да бъде проведена среща на 11 октомври 2012 между представители на Българската народна банка и „Бивол“ ООД, „на която да бъдат обсъдени публикуваните материали и въздействието, което биха могли да окажат върху стабилността на банковата система предвид естеството на дейност на банките“.

За съжаление не можахме да изпратим представител на срещата, предложена от БНБ, тъй като писмото, изпратено на 05.10.2012, се получи днес в редакцията. Биволъ е на разположение за среща на друга дата и ще предостави на БНБ докладите за злоупотреби, извършвани от горепосочените банки, които са цитирани в нашите публикации, съобщават от bivol.bg.

Тема табу за медиите

Премълчаването в българските печатни медии на „гнилите ябълки” в банковата система, за които информира в грама бившият американски посланик Джон Байърли, е нарушило в най-висша степен обществения интерес. Това стана ясно от контент анализа на десет български вестника за 2011 г., изготвен в рамките на проекта „Темите табу в печатните медии – граждански мониторинг” на Института за модерна политика и Фондация за свободата „Фридрих Науман”.

Темата за „гнилите ябълки” в банковата система е № 1 в класацията на седемчленното жури (Aлександър Андреев, журналист; Живко Георгиев, социолог; Клара Маринова, журналист; Петър Кичашки, правозащитник; Любчо Нешков, журналист; Румян Русинов, правозащитник; Орлин Спасов, медиен изследовател), което оцени в каква степен е било нарушено правото на гражданите да бъдат информирани за важни личности, събития и процеси чрез табуирането / маргинализирането на 16 обществено значими теми в пресата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!