Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Временният шеф на СДС: Костов е дал своето на България

Лъчезар Вълев 06 юни 2012 в 16:15 2295 1

Борис Марков. Снимка:БГНЕС
Борис Марков. Снимка:БГНЕС

Борис Марков бе избран на 5 юни за временен председател на СДС. Той е член на партията от 2001 г. Марков е председател на Националния предизборен щаб на СДС. Завършил е Стопанско управление. Специализирал е "Управление и анализ на финансови потоци" и "Проджект мениджмънт" във Франция. Управляващ съдружник в компания за стратегическо планиране и анализи.

В някои медии се появиха съмнения, че Марков има само средно образование, но той посочи, че интересуващите се ще получат нужните доказателства за ценза му.

Г-н Марков, защо нямаше други кандидатури за поста на временен лидер на СДС?

Причината е, че много щяха да се разпилеят гласовете. Получих доверието с много ясен мандат, с много ясни отговорности и аз ще оправдая този мандат. Ще организирам изборите. Ще се предпазя от всякакъв тип политически изявления, които биха повлияли по някакъв начин на СДС, защото не това е моята роля в момента. Ролята ми е да организирам избора безпристрастно, честно и ясно. Всичко извън този мандат ще го оставя за по-късен етап, за да не бъда обвинен от колегите, че влияя на самия процес.

Преди седмица заявихте, че няма да се кандидатирате за лидерския пост в СДС? Как стана така, че променихте своето решение?

Избирането ми не е плод на лична амбиция, а е въпрос на отговорност. По една или друга причина бях приет като човекът, който публично изрази най-категорично мнение за новия курс на СДС и вътре в партията беше лансирано разбирането, че тази промяна приключва с избора на новия председател. Общо взето беше изразена позицията, че след като съм го започнал този цикъл и съм част от този екип, е редно да поема и тази отговорност, като го приключа. За СДС истинската работа предстои след избора на председател, а аз нямам морални аргуменит да откажа тази отговорност в този момент, при положение, че ми се възлага да организирам тези прозрачни избори.

Кой беше човекът, който гласува против Вас?

Това беше колегата Стефан Иванов от София. Той имаше доста логични аргументи и аз напълно разбирам неговата позиция. Чест му прави, че той стана и изрази своето мнение. В това няма нищо лично.

Какви бяха неговите аргументи?

Това, че резултатът от последните две кампании, които проведохме, и по-конкретно президентската кампания, бе незадоволителен и аз като управляващ щаба на СДС някак си не е редно да правя крачка в каквато и да е посока. Аз също считам, че резултатите бяха незадоволителни или по-скоро не такива, каквито очаквахме. Но тук не става въпрос за някакъв друг ангажимент. Разбирам аргументите на Стефан Иванов. Тук просто бе възложено чисто организационно да направя тези избори, така че уважавам мнението на колегата Стефан Иванов. Ще организирам тези избори и вече новият председател ще прецени дали ще продължи моят ангажимент като председател на щаба или не. Хубаво е, че има различин гласове. Не се сърдя на никого и колегата не се сърди на мен. Просто въпрос на различни мнения.

Каква е вашата програма за 40-дневния Ви мандат?

Първото нещо, което ще направя, е да мина по всички основни структури на СДС в страната. Ще седна с тях да разменим по няколко приказки, да видим какво им е настроението, какво е необходимо и какво трябва да се свърши, чисто организационно. Ще се концентрирам изцяло върху организационната дейност на изборите. Това мисля да направя в следващите 5 дни. Дано ми стигнат.

Кои ще бъдат кандидатурите за поста на постоянен лидер на СДС?

Много ми се иска да отговоря на този въпрос, но вече съм в позицията на безпристрастния арбитър и всяко едно мое изказване за потенциални кандидати може да повлияе в друга посока. Затова ще запазя дистанция. Няма да отговоря на този въпрос пред нито една медия. От мен се иска да ги организирам и проведа тези избори и се страхувам, че с всеки мой коментар мога да повлияя на тях.

Румен Христов е едната кандидатура, нали?

Да.

Дадохте заявка, че СДС ще бъде част от следващото управление на страната. Бихте ли се коалирали с ГЕРБ?

Като дойде времето, в зависимост от конфигурацията, ще се вземе колективно решение. Единствените възможни коалиции за СДС са между партиите, които са в ЕНП.  ГЕРБ и ДСБ потенциално са най-близките ни партньори.

Много от хората в СДС подкрепят коалицията с ДСБ. Очаквате ли напрежение в следващите дни в партията заради това?

Въпросът за коалиция с ДСБ вече е решен. Мисля, че този коз няма да бъде игран по време на предизборната кампания. Аз също искам да сме в много добри отношения с ДСБ. Въпросът е, че с ДСБ се разминахме чисто организационно и управленски във вземането на решение. Може би затова беше взето решение Синята коалиция да остане само в рамките на този мандат на Народното събрание. Аз вярвам, че по различен път СДС и ДСБ ще намерят достойно място в следващия парламент и сътрудничеството между двете партии ще продължи по един нов начин.

Т.е. искате да имате близки отношения с ДСБ, но не коалиционни?

Ние сме много близки и като ценности, и като разбирания, но не сме близки като начин на функциониране на двете организации. Надявам се в бъдеще това да бъде изчистено и да ставаме все по-близки в отношенията си.

Какво ви е отношението към лидера на ДСБ Иван Костов?

Нямам персонално отношение нито към него, нито към когото и да било от политиците с минало. Той е дал своето на България. Оставил е ярка следа като министър-председател. От друга страна не робувам на никакво лидерско поклоничество.

Възможно ли е след оставката на Мартин Димитров негови поддръжници да напуснат СДС?

Теоретично е възможно, но не вярвам. Този ангажимент за политическо мълчание ще продължи около 40 дни, така че не очаквам в следващите 40 дни да има такива събития.

За да разсеем спекулациите около вашата личност - какво е Вашето образование?

Не мога в момента да ви отговоря на този въпрос. Ще изчакам още няколко дни, тъй като се появиха различни интриги по този повод. Предприел съм необходимите действия. Не искам и да се поставям в центъра на събитията. В най-скоро време ще отговоря на всичките обвинения, които се появиха, за да изчистя името си. Ще ми трябват няколко дни, за да се подготвя и да представя необходимите документи, но този въпрос ще бъде изяснен.

Как ще коментирате появилите се в сините редици теории за бъдещето на временния председател на СДС. Според едната теория той ще стане и постоянен такъв, а другата гласи, че ще бъде отлъчен и "изгорен" от партията?

Имам много ясен мандат, който изтича в деня на изборите. Моите ангажименти приключват след това. Какво ще се случи с мен след това, бъдещето ще го покаже.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!