Умберто Еко: Интернет е благо за богатите и зло за бедните

OFFNews 01 ноември 2013 в 17:09 13560 13

Умберто Еко
Умберто Еко

 

Аз не съм във Facebook, нито в Linked in, нито в друга социална мрежа. Те просто не ме интересуват, не искам да се разсейвам, заявява в интервю за La Stampa италианският философ Умберто Еко.

Аз съм потребител на интернет, но привилегирован, тъй като моето образованието ми позволява да филтрирам информацията. Телевизията стана благо за бедните, защото с нейна помощ те учат италиански език, но тя е и бедствие за богатите, които вместо да отидат на опера, гледат телевизионни програми. При интернет е обратното: мрежата е благо за богатите, които знаят как да я използват, и зло за бедните (бедни, естествено, не в материално отношение), които не могат да разграничат какво добро и какво лошо ни дава, казва Еко.

Винаги съм казвал, че образованият човек не е този, който помни рождената дата на Наполеон, а този, който може да направи необходимата справка за пет минути. Но не може да се живее в пълно невежество. Тревожно е да чуваш, че даже студентите не знаят кой е Алчиде де Гаспери, категоричен е философът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!