Умберто Еко: Интернет е благо за богатите и зло за бедните

OFFNews Последна промяна на 01 ноември 2013 в 17:09 12158 13

Умберто Еко

 

Аз не съм във Facebook, нито в Linked in, нито в друга социална мрежа. Те просто не ме интересуват, не искам да се разсейвам, заявява в интервю за La Stampa италианският философ Умберто Еко.

Аз съм потребител на интернет, но привилегирован, тъй като моето образованието ми позволява да филтрирам информацията. Телевизията стана благо за бедните, защото с нейна помощ те учат италиански език, но тя е и бедствие за богатите, които вместо да отидат на опера, гледат телевизионни програми. При интернет е обратното: мрежата е благо за богатите, които знаят как да я използват, и зло за бедните (бедни, естествено, не в материално отношение), които не могат да разграничат какво добро и какво лошо ни дава, казва Еко.

Винаги съм казвал, че образованият човек не е този, който помни рождената дата на Наполеон, а този, който може да направи необходимата справка за пет минути. Но не може да се живее в пълно невежество. Тревожно е да чуваш, че даже студентите не знаят кой е Алчиде де Гаспери, категоричен е философът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.09 2014 в 18:25

Алчиде де Гаспери -само дето не виждам що трябва да го знаят студентите. айде италианските нека го знаят, ако това е имал предвид.

03.11 2013 в 11:00

Не е истина колко е зле тоя

02.11 2013 в 23:18

По този повод откъс от интервю на "Die Zeit" с Умберто Еко:
...
ZEIT: Глупостта ли е тази, която управлява световната история?
Eco: Ролята, която глупостта играе, винаги ме фасцинира. Историята е царството на лъжата, фалшификацията и глупостта.
ZEIT: Каква роля играе глупостта за успеха на Берлускони?
Eco: Бих казал, това е доказателство за силата на глупостта. Не за глупостта на Берлускони. Той е гений на комуникацията. ....

02.11 2013 в 14:04

Защо, необходимо ли е да е глупак, за да ръси глупости?

02.11 2013 в 12:21

Интернет е голям пазар с боклуците му и със стойностните му неща; глупавите отиват на битака, щото си падат по боклуци. И там се чувстват като бисери около диамант. Хич и не могат да проумеят, че лъскавината им е медийно полиран фалшификат. Сигурно трябва да се въвведе селективно образование и да се простим веднъж завинаги с масовата полу/не/грамотност. Който го бива - учи, който не го бива се изкъшква на бостана. Какъв безумен Парламент натвори всеобщата неграмотност само! И форумите нямаше да са в тъпоъгълното измерение на лозунгите "доле тоя" и "искам си оня"... Та тъй, като ще е средновековие да е както си трябва. След него идва Ренесанс.

02.11 2013 в 09:34

Кво му се превъзнаяте на тоя червен боклук? Долу комунизма! Оставка!

02.11 2013 в 09:27

За съжаление глупостта не е свещена, а безгранична! Да наречеш така Умберто Еко? Не мога да окачествя това нахалство. Допускам някой да не се съгласява с мислите му, но затова трябва да се доближава поне малко до него.

02.11 2013 в 09:12

Вра, ти си онанист! Познава се по избраното име - Вра, по умалителното " типче" и по неестествената ти омраза към по-умните от теб. Онанизмът води до изменения на перцепцията и до неистово желание да си оригинален и интересен. Очаквай акутна налудност. Лекувай се, ама мисля, че вече е късничко.
д-р Койчев

02.11 2013 в 04:09

"Това типче" вероятно е най-големият мислител в последните няколко десетилетия. Уважаваният от мен Иван Матанов го наричаше "Папата на културата".
Умберто Еко едва ли има нужда от защита.
Но мисля, че скудоумието би трябвало да има някакви граници.

02.11 2013 в 04:02

Има, ама ти не си читател, само си писател.... на глупости.