Войната показа, че има украинска нация, а неин баща е Владимир Путин

Иван Кръстев: Мнозина се страхуват, че ако украинските войски започнат освобождаване на Крим, рискът от ядрена война става огромен

OFFNews Последна промяна на 24 август 2022 в 21:29 9869 6

Иван Кръстев

Снимка flickr.com/photos/boellstiftung/

Иван Кръстев

Както и да завърши тази война, тя показа, че съществува украинска нация, различна от руската. И в някакъв смисъл баща на тази нация, до голяма степен, е Владимир Путин, заяви пред bTV политологът Иван Кръстев.

Само преди 10 години 70% от украинците имаха позитивно отношение към Русия и руския президент. Днес 82% от украинците не просто имат негативно отношение, стигнало е до крайност тоталното неприемане на Русия и всичко руско - това е част от тази украинска идентичност, обясни Кръстев.

Империите се раждат обикновено на бойното поле, но умират в книжарниците. В украинските книжарници допреди 10 години повечето от книгите бяха на руски. Едва ли е трудно да си представим, че след 5 години най-вероятно няма да има никаква литература на руски език, каза политологът.

Мнозина се страхуват, че ако украинските войски започнат освобождаване специално на Крим, не толкова на Донбас, рискът от ядрена война става огромен, отбеляза той.

Само да си представим степента на разрушенията - в територии, в които в Донбас са живяли 3 милиона души, в момента живеят под 300 хиляди души. Зад всички тези военни действия - този град е превзет, онзи град е превзет, това, което мен ме ужасява, че ще се появи една част на територията на Европа, в която няма хора, няма икономика, няма нищо. Има само разрушенията от войната, заяви Иван Кръстев.

Ние трябва да сме готови, че този конфликт ще продължи дълго и може силно да напомня за корейския конфликт от 1950 г., в който изведнъж се появява една фронтова линия, която започва да прилича на граница, но не е граница между държави, а замръзнала военна граница. Икономическата война ще продължи дълго, прогнозира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-70

6

офф бее

26.08 2022 в 16:39

Георгиев, пак ви избяга смисъла май... Идеята е, че с действията си ги е обединил като нация така, както никой друг не би могъл. Анадъмму?

-75

5

Krasimir T.Georgiev

25.08 2022 в 12:53

Кръстев, доказал си, че разбираш от политика, история и още много други неща. Но мисля, че допускаш грешка, като обявяваш Путин за баща на украинската нация. Самосъзнанието на украинците се създава доста назад в историята.
Виж филма "Потоп" на А.Вайда, по романа на Х.Сенкевич. Там казаците говорят на украински, поляците на полски, татарите на турски.

12270

4

dolivo

25.08 2022 в 08:02

очевиден анализ е статията, както в средновековна Япония, няма по силен обединител от общия враг.

Путин се опита да изрисува Украйна като враг на Русия, но с напъни и пропаганда

Виж в Украйна е лесно да се види Русия като враг, агресор и т.н.

2376

3

Propaganda

25.08 2022 в 05:48

Великото кремълско джудже и Бок путио донесе на робите си:

- Още 1000 км. НАТО-вски граници.

- Вечна омраза на Украйна към постсъвецката му кочина.

- Омраза на Украйна, която е подплатена с най-доброто западно оръжие и армия, мотивирана и боеспособна до немай къде. Нищо, което руските боклуци нямат дори наполовина.

- Европа завинаги скъсва с енергийните си зависимости, а друг подобен пазар за постсъвецката бензинова колонка НЯМА!

- Презрението на целия свят към руските гниди.


За мен няма съмнение, че Украйна и Западът ще победят.

Но определено не виждам бъдеще за руската кочина в този си формат.

Ще трябва Щатите активно да плащат и толелират за сепаратизъм в остатъците на гнусните руски коптори.

Кавказ пламне ли, това НИ стига.

15868

1

поп Дръвчо

24.08 2022 в 23:29

Икономическата какво?

Известно време ще трябва да заделяме по някой лев за Украйна че да заприлича на нещо.

Драмата с руските пазари ще продължи максимум половин година и после целият свят (не само Европа) ще се е пренастроил. Енергията ще се върне почти на старите цени, яденето - също.

Е, руснаците ще карат на пелмени и самогон ама те са свикнали.