Уроците на сирийската война: В Турция призовават да не се допусне руско превъзходство в Либия

Ганчо КАМЕНАРСКИ 28 юли 2020 в 13:26 13194 0

Военното присъствие в Либия е една от най-важните външнополитически инициативи в историята на Турция, пише турският вестник Sabah.

Бъдещето на Турция зависи от обстановката в Либия. Ставащото там може да окаже голямо влияние на цялото Средиземноморие и Близкия Изток. Сега много страни създават алианси в Либия, широко използвайки хибридни методи за водене на война.

Използването на турски безпилотни самолети промени хода на войната, обаче има страни, които, които се стараят да попречат на Турция. На първо място става дума за Русия и Египет. Москва вече прехвърли в Либия десетки бойни самолети, а египетският парламент одобри задействането на своята армия на територията на съседната страна.

В Анкара се съмняват, че египетските въоръжени сили ще се окажат толкова смели, че ще се решат да премерят сили с турците на бойното поле. Турция няма необходимост да преувеличава военната мощ на египтяните, изучавайки броя на танковете, оръдията и войниците. Решаващ фактор в хибридните конфликти не са цифрите, а способността да се водят тези конфликти и опита. В това отношение египетската армия не изглежда добре.

Вероятно Египет ще разчита на своите ВВС, опитвайки се да свали турските безпилотни самолети. Уроците в Сирия добре демонстрираха, че превъзходството във въздуха има важно значение. Русия, овладявайки сирийското небе, фактически забрани до него достъпа на други ВВС. Затова Турция трябва да изпрати в Либия свои F-16, за да не допусне превъзходството на руснаците и на египтяните.

Според експерти, базата „Ал Ватия” не е достатъчно добра за базиране на подобни самолети и затова разполагането там на F-16 може да се окаже опасно.

Това действително е така. Базирането там на турските изтребители може да бъде съпроводено с технически трудности и рискове, отбелязва руският сайт topcor.ru. Но Русия и другите страни се сблъскват със същите проблеми. Географията влияе еднакво на всички. Ако Турция не иска да загуби преимуществото във въздуха, тя трябва да поеме този риск. В противен случай Анкара ще загуби всичко, което е успяла да постигне там до сега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови