Тренд: Демократична България влиза в НС при парламентарен вот сега

OFFNews Последна промяна на 20 юни 2019 в 11:25 5500 2

ГЕРБ увеличава преднината си пред своя основен опонент БСП, като през юни разликата е от почти 5% от всички анкетирани. В реална изборна ситуация при парламентарен вот, преизчислявайки дела на деклариращите, че няма да гласуват, това би означавало дистанция между двете от близо 8 на сто. 

Това показва проучване на Тренд по поръчка на 24 часа.*

ДПС запазва традиционното си влияние със 7,1% от всички интервюирани. Новата ситуация в патриотичния лагер, която бе регистрирана на изборите за Европейски парламент, се повтаря и след изборите. Високият резултат за ВМРО на евровота е дал тласък на партията и при евентуални парламентарни избори те биха имали самостоятелно представителство в Народното събрание. Същото важи и за “Демократична България”.

Моментната снимка през юни сочи, че това ще са единствените пет формации, които ще прескочат изборната бариера от 4% при евентуални парламентарни избори. 

“Обединени патриоти” като коалиция продължава да има известна инерция (1,3%) при спонтанните отговори. Сходен резултат отчитаме и при “Воля” (1,2%) и “Атака” (1,1%). 

Не се отчита съществена динамика в оценката за работата на основните институции. При парламента и правителството има минимална положителна промяна, дължаща се отново на резултатите от изборите за Европейски парламент и победата на основната управляваща партия. 

През юни 20% от всички българи дават положителна оценка за дейността на парламента, докато 65% са на обратното мнение. При правителството съотношението между положителна и отрицателна оценка е 30% на 54%.
При президента се задържа негативната тенденция, но и този месец с минимални стойности. 

Положителната оценка за работата на държавния глава през този месец е 48%, а отрицателната 33 на сто. 

Мнозинството от българите (52%) не смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а
29% са на обратното мнение. 

--------------------------------

Проучването е реализирано в периода 5-12 юни 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1008 души на възраст 18+ по поръчка на 24 часа. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови