Тренд: 5-7 формации в следващия парламент, партията на Слави Трифонов не качва подкрепа

OFFNews Последна промяна на 27 януари 2021 в 09:50 7343 0

Пет са сигурните формации в следващото Народно събрание, още две са с реални шансове за представителство. ГЕРБ задържа преднината си от малко под 3% пред основния си опонент - БСП. Партията на Слави Трифонов е спряла ръста на подкрепата си, но запазва трето място в надпреварата за депутати. 

Това показват данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на 24 часа“ за нагласите на българите спрямо основните институции и партии. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души. 

В следващото народно събрание със сигурност ще бъдат ГЕРБ (27.6%), БСП (24.9%), „Има такъв народ“ (11.8%), ДПС (10.3%) и Демократична България (6%). Реални шансове да прескочат бариерата имат Изправи се БГ с 4.1% и Обединени патриоти (ВМРО-НФСБ) с 4 на сто подкрепа от заявилите, че ще гласуват. 

Народното събрание и на правителството завършват своя мандат с ниски нива на подкрепа за своята работа, но не се забелязва негативна тенденция в последните месеци.

Положителната оценка за работата на парламента през януари е 17%, докато отрицателната е 71%.

Правителството не успя да възстанови стойностите на подкрепа отпреди летните протести. Втората вълна на Ковид-19 стабилизира негативния тренд и в последните два месеца 23% дават положителна оценка на работата на правителството, а 64% отрицателна. 

Президентът продължава да стои на сравнително високи нива от 47% положителна оценка за своята работа и 35% отрицателна през януари.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !