Спасението на давещите се е дело на самите давещи се!

Гроздан Караджов 05 февруари 2020 в 16:19 5158 2

Гроздан Караджов

Днес САЩ обяви името на първия българин, който Държавният департамент е санкционирал със забрана да влиза на тяхна територия заради корупция.

Сега, когато знаем името, е време да охладим страстите и да отчетем, че на когото и да беше се паднала тази „чест“, разочарованите сред нас щяха да бъдат повече от доволните. Не защото „осветеният“ е чист и неопетнен или защото не е достатъчно високо в държавната йерархия, а защото не може да въплъти всички надежди и щения за справедливост на българите.

Причината за това е проста – обществото иска най-после някой да направи нещо реално в борбата с корупцията, която е прояла из основи държавата. То е отчаяно от нежеланието или неумението на правораздавателната система да се справи с проказата. То е уморено от неизпълнени обещания и не вярва, че някой в България смята сериозно да се заеме с проблема. Затова, по традиция, е вперило поглед навън, към някой голям, който може да вдъхне респект и да накаже онези нагли политици и чиновници, които години наред паразитират и просперират на негов гръб, с неговите пари. Преди в ролята на „лошото ченге“ бе ЕС с неговия мониторинг за върховенството на закона. Сега са САЩ. И за мнозина справедливостта вече не е достатъчна. Те искат реванш! Публично възмездие!

Всичко това създава нереални очаквания. Проблемът няма да бъде решен с осветяването на едно име, което и да е то. Актът на САЩ е по-скоро символичен. Една крачка по-напред от поомръзналите критични доклади. Знак, че ако не се вземат мерки, ще има и други имена, а дори и други начини за въздействие. Останалото е в наши ръце. Както би казал Остап Бендер: „Спасението на давещите се е дело на самите давещи се“. И колкото по-скоро давещите се мобилизират, толкова по-добре.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  15509

  2

  Бухльо

  06.02 2020 в 09:54

  Добре си обобщил коментарите на хората Гроздан. А докато беше в досег с властта, какво направи по въпроса?

  23293

  1

  Стефан

  06.02 2020 в 01:17

  "В наши ръце"? И откога затворените системи са способни самопроизволно да излязат от равновесие?
  Батка, айде стига с тия сладки приказки от средата на 80-те, а?
  Погледни учебника по физика за Х клас, ако до сега не си го правил. Там пише всичко по твоя въпрос.
   
  X

  За политиката