Ексклузивно От четвъртък навсякъде на закрито само със зелен сертификат

Пунта мара, келеш, мисирки, главанаци, ще ги спукам от бой на изборите

Николай Слатински Последна промяна на 05 февруари 2020 в 15:53 14552 1

... пунта мара, келеш, мисирки, главанаци, простаци, шестаци, кюфтаци, ще ги спукам от бой на изборите, пипни ме за мускула, хвани ме за шлифера, българите са като моите кучета, разфасовали момчето (за убития ученик в Перник), гърдите са ми големи, вие сте прости и аз съм прост, младите да копат картофи, да не стават студенти, а овчари...

Чета книгатата Мариана Тодорова „Изкуственият интелект. Кратка история на развитие и етични аспекти на темата“. В нея са събрани много стойностни идеи и разтърсващи факти за революцията, която преживява светът, навлизайки в ерата на изкуствения интелект.

За висшата форма на Изкуствения интелект - Свръхинтелектът, учени и футуристи говорят като за скорошна реалност и очертават рисковете, пред които ще се изправим, ако той излезе извън нашия контрол и дори започне да ни налага желано от него поведение. У нас вече излизат книги на тази тема – например на Ювал Ноа Харари и Ник Бострьом.

Пред очите ни набира скорост и сила Четвъртата индустриална революция – за нея може да се прочете, да кажем, в книгата на Клаус Шваб, също излязла на български.

За просто невероятните пробиви в генните технологии можем да се осведомим на първо време от книгата на Сидхарт Мукхърджи.

Искам да кажа, че светът днес е друг, става все по-друг, по-различен, зле образованите, функционално неграмотните в научно отношение феномени тип „Тато“ са лошо изключение от качествено новото правило на високо интелектуални, просветени, визионерски стратегиращи лидери. Това е така, защото все повече една от водещите тенденции в глобален, континентален, регионален и национален мащаб е следната:

"Все по-интензивно и по-широко навлизане на новите комуникационни, информационни, индустриални и генни технологии във всички сфери на дейност на държавата, обществото и човека – в политиката, икономиката, социалните процеси и сигурността."

Ето това е светът. Ето какъв е Западът. Ето такава е Европа. Ето накъде трябва да върви България.

Ала в България ключов политически и управленски фактор е човек, чиито изразни средства като синтез на неговия естествен интелект са горните потресаващи думи.

За тяхната дълбочина и изяществото им аз нямам думи.

Б. ред. - Позицията на проф. Николай Слатински е от профила му във фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11508

1

Бухльо

05.02 2020 в 18:48

ами какво да се прави - като говориш на българина за свръхинтелект, той си превключва на Планета ТВ, а като му кажеш "кюфтаци", се ококорва и мотивира :)