Над половината българи вярват, че ГЕРБ и Борисов са рекетирали бизнеси, почти 70% не одобряват поведението на Слави Трифонов

Има объркване в обществото за машинното гласуване, показва проучване на Галъп интернешенъл болкан

OFFNews 21 май 2021 в 15:25 14322 0

54,3 на сто от българите вярват, че ГЕРБ и Бойко Борисов са рекетирали бизнеси. Според 23,2% тези твърдения не са верни, а 22,5 на сто се колебаят. 

Това показват данни от независим телефонен сондаж на Галъп интернешенъл болкан сред 916 души. Изследването е проведено в периода 12-18 май. 

69,9% не одобряват поведението на Слави Трифонов след изборите на 4 април. Причината явно е това, че не беше направен опит за съставяне на правителство. 18,6% го одобряват, а останалите не могат да отговорят. Одобряващите Слави Трифонов са главно привържениците на формацията му и малка част от привържениците на ДБ и на ИМВ. БСП в голямата си част не одобрява, същото важи в още по-голяма степен за ГЕРБ, уточняват социолозите. 

Въпреки всичко, при въпроса коя партия би увеличила гласовете си на новите избори, най-голямо е натрупването именно при „Има такъв народ“ – в 34,8% от всички отговори е посочена тази партия. Респондентите са давали повече от един отговор. Тук отговорите често са мотивирани с пристрастията, затова и на второ място с 30,6% от отговорите излиза ГЕРБ. Според 13,7% от запитаните пък ДБ ще увеличава гласове на новите избори. 12,6% казват БСП и това вероятно се дължи и на факта, че част от привържениците на БСП в по-високите възрастови групи не успяха да гласуват заради опасността от коронавируса. Като цяло, очакванията за ръстове са по-големи по отношение на новоналагащите се формации. 

Въвеждането на изцяло машинно гласуване в секции с над 300 избиратели (при запазване на „аварийна“ опция за хартиено гласуване), се посреща засега без ясно обществено мнение и с известно объркване. Запознати с предвидения механизъм, 47,3% одобряват, но 48,9% не одобряват. Останалите се колебаят. Най-боязливо реагират по-възрастните. В групата 65-74-годишните, например, неодобрението е на 60%. Ясно личат и партийните пристрастия – повечето електорати одобряват, с изключение на този на ГЕРБ. Електоратът на БСП пък е разделен в мненията си. Вероятно част от възрастните хора се чувстват несигурно, но пък друга част от социалистите споделят  официалната позиция на ръководството на БСП, коментират от Галъп. 

--------------------------------------

Абсолютната максимална грешка е ±3,2% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 55 хил. пълнолетни българи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!