Медиана: 4 сигурни партии в новия парламент, още 4 на ръба

350 000 избиратели не са решили дали и за кого да гласуват

OFFNews Последна промяна на 25 март 2021 в 10:17 27327 1

Четири партии влизат със сигурност в следващото народно събрание, още 4 имат шанс да са парламентарно представени след вота на 4 април. 350 000 избиратели още се колебаят дали да отидат до урните и за кого да пуснат бюлетина. 

Това показват данните от проучване на Медиана на Кольо Колев, проведено между 16 и 23 март*. 

Десет дни преди изборите, на практика, всички въпросителни остават, твърдят социолозите. Те уточняват, че представят моментна картина на предизборната ситуация, а не прогноза за вота. 

Към момента около 3.4 млн. избиратели декларират, че твърдо ще гласуват. Прави впечатление обаче, че тази декларативна изборна готовност намалява с приближаването на изборите, което е точно обратното на всичко наблюдавано на предходни избори и може да предвещава значително снижаване на реалната изборна активност, обясняват от Медиана.

Същевременно 11% от избирателите, които са заявили, че твърдо ще гласуват, все още се колебаят за кого. Това означава, че 350 хил. избиратели се колебаят в избора си, а вероятно и дали въобще да гласуват. Отдръпването на тези избиратели или масираното им насочване към една или друга политическа формация може драстично да промени картината на политическите нагласи в страната.

Така данните към момента показват, че в 45. НС може да има както само четири, така и осем партии и коалиции. Засега сигурни могат да бъдат само четири политически формации – ГЕРБ, БСП, ДПС и Има такъв народ.

Още четири формации имат шансове, но всички те се намират твърде близо до 4%-ната бариера за влизане в парламента – „Изправи се! Мутри Вън!“; Демократична България; ВМРО и Воля/НФСБ. 

Не може да се отговори категорично и коя политическа формация ще бъде първа, коя втора и коя трета. Засега ГЕРБ води пред БСП като разликата е около 150 хил. гласа в полза на управляващите. Разликата между БСП и Има такъв народ е около 300 хил. гласа, а тази между ДПС и Слави Трифонов е около 70 хил. Колебаещите се дали и за кого да гласуват са над 350 хиляди.

Това, което данните позволяват да се каже е, че в обществото е налице подчертано желание за промяна на управлението, но няма преобладаващо мнение кой може да бъде субекта на тази промяна. 

При конфигурацията очертана към момента е проблем както запазването на статуквото, така и формирането на мнозинство около опозиционните формации. 

--------------------------------------------------

*Изследването е проведено в периода 16-23 март 2021 г. с 1004 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови