Маркет линкс: ГЕРБ води, БСП изравнява с партията на Слави Трифонов

80% от хората ще са на адреса си на 11 юли, 63% ще гласуват, показва проучването

OFFNews Последна промяна на 03 юни 2021 в 11:38 7004 0

ГЕРБ е първа политическа сила с 21% подкрепа, а "Има такъв народ" (ИТН) и "БСП за България" са в люта битка за второто място. Партията на Слави Трифонов получава 17,6% от гласовете на избирателите, а БСП - 17,1 на сто. 

Причина за отстълнеието на ИТН най-вероятно е, че през последните седмици партията на Слави Трифонов отново отсъства от публичния дебат, затворена в собствената си медия, и това води до демобилизация на електората ѝ, коментира социологът Добромир Живков, управител на "Маркет Линкс, пред бТВ. 

Той съобщи данните от проучване, проведено сред 1067 души между 19 и 27 май чрез пряко, лично интервю и онлайн анкета. 

Очаква се 6 партии да влязат в парламента. Освен първите три, това са "Демократична България" с 11,8%, ДПС с 9,4% и "Изправи се! Мутри вън!" с 4,2 на сто. 

Проучването показва още, че над 50% от българите одобряват формата на служебния кабинет. Приемат го като добре балансиран от партийна гледна точка, като начин и средство да се върви към предсрочни парламентарни избори, коментира социологът.

Кадровата политика на служебното правителство също получава одобрение от над половината българи, показва проучването на „Маркет Линкс“. Това е част от нагласата за промяна и търсене на ново решение на проблемите, обясни Добромир Живков. 

63% са декларирали, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори, това може би ще ни доведе до по-висока избирателна активност, добави той. „Около 80% от българите са декларирали, че ще останат в населените си места към датата на изборите. За тях процесът на гласуване ще бъде традиционен“, отбеляза Живков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови