Култът към личността на Путин добива нови измерения

Шон Уокър, The Guardian Последна промяна на 18 май 2015 в 18:37 6553 27

Руски казаци откриват бюст на Путин в римска тога

Победата на звездния хокеен отбор, предвождан от руския президент и откриването на негов бронзов бюст недалеч от Санкт Петербург изстреля имиджа му на мачо на нови висоти, съобщава от Москва Шон Уокър, кореспондент на английския „Гардиън в руската столица:

„Внимателно премерен пас, тълпата избухва, неудържимо ликуваща, и Владимир Владимирович умело забива поредната шайба. Рутинно действие, скучно, обичайно, сякаш по шаблон, което се повтаря и пак, и пак, щом 62-годишният президент повежда в Сочи отбора на „всички звезди“, в т. ч. бивши национали, все хокейни легенди, към победния резултат 18:6. Самият той прави 8 от победните точки.“

Играта на ледения терен разсейва прокрадналото се съмнение за физическото състояние на президента, който в началото на тази година почти две седмици изчезна от погледа на общественото мнение, а то на свой ред пък пусна слухове за влошено здраве.

„В края на отминалата седмица казаци от село близко до Санкт Петербург откриха бронзов бюст на Путин, обгърнат с тога. Напълно в стила на древните римски императори“, продължава разказа си английският журналист.

След анексирането на Крим през миналата година този култ към именития човек придоби още по-големи измерения. Навсякъде из огромната страна, в магазини и магазинчета, по улични сергии и сергийки се продават тениски, чаши и канчета, ключодържачи, където руският президент е изобразен в най-различни херойски пози. Сред любимите е по време на боксов мач, където Владимир Путин нокаутира Барак Обама, на други пък той е ловък конеездач, умел стрелец или просто самодоволен як мъжага.

Известна е страстта му към хокея. Той редовно тренира с правителствени чиновници и бизнесмени. В съботния мач също участваха бизнесмени - Генадий Тимченко, Аркади и Борис Ротенберг. И тримата се знаят с него от ранни младежки години, а до милиардерски висоти се въздигнаха именно при неговото управление. Оставащият често пъти в сянка премиер-министър Димитрий Медведев и сега наблюдаваше играта някъде от пейките.

Всички състезатели имаха един и същи номер, 70-ти. В чест на 70-тата годишнина от победата във Втората световна война, която бе отбелязана на 9 май с подобаващ блясък и пищност. Министърът на отбраната Сергей Шойгу лично ръководеше огромния парад на Червения площад. В него участваха 16 000 войника, танкове и авиация. През уикенда Шойгу бе част от ледения тим на mрезидента и заби 3 шайби в противниковата врата.

Извън Русия обаче не навсякъде мнението за Владимир Владимирович е толкова високо. В Рига, например, бе открита артинсталация, на която Путин се оказва прикован към кръста. Руското посолство в латвийската столица излезе с декларация, изразяваща „крайно възмущение и отвращение“ от това произведение на изкуството. То е поставено в двора на старата местна щабквартира на руското КГБ. Днес сградата е музей.

Превод Ивелина Ватова

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.05 2015 в 22:05

Искам Путин да ме шиба в говняшкия соросоиден задник здраво, много здраво.

19.05 2015 в 22:03

Искам Путин да ме шиба в говняшкия соросоиден задник здраво, много здраво.

19.05 2015 в 20:07

Комунделната пропаганда ни учеше как рашняците са едни широко скроени души, абе направо богатири.
-------------
Трябва да се издигне паметник на Хуйло, защото успя да покаже кръвожадното и зло лице на говняците.
-------------
Империята на злите трябва да бъде унищожена!!!!....всъщност каква Империя напълно провален проект, говняците в съвременният свят дори за пушечно месо не стават, могат да се ежат на бивши сателити които са пълни с предатели, защо не се опитат да нападнат някоя страна от НАТО -> камък върху камък няма да остане от Говностан!!!

19.05 2015 в 19:59

Бирник, ти си просто един говняшки Дирник....не бе пълен дебил си!!!

19.05 2015 в 18:28

Aз откри топлата вода те двамата са като близнаци, само дето нашия е по - висок и няма тези възможности. И двамата са шапкари с огромно его, ниска интелентност и строят магистрали( е нашето момче не може да настигне путя по крадене на пари от магистралите ма там мащаба е друг) не им пука за народа и се оправдават, че някой друг е виновен за провалите им(Обама и Станишев, но и двмата в близко бъдеще ще преборят злото). И двамата са пишман спортисти и прочути "секс" символи. Така мога да си изброявам до безкрайност приликите. Дори преди путя да стане масов убиец ми беше забавно колко си приличат с наш ББ.

19.05 2015 в 17:26

Хайл Путлер!

19.05 2015 в 14:27

Тази новина е жълтения, преливащо в кафяво. И миризливо. Що УФФневс не написа нищо за започване строежа на моста над Керченския провлак например ? Все пак 20 километров мост е малко по-внушително съоръжение от един бюст, макар и на Путин. И малко по-скъпичко. И не се строи всеки ден такова нещо. Не е като някаква трибуна на стадион, дето Баце пак се о*ра.

19.05 2015 в 11:42

А докосването до бюста на бащицата пази от уроки, лоши очи, сифилис и морализаторски ритници в народната милиция. Празните булки зачеват нови герои, а водата се превръща във водка от срам.

19.05 2015 в 10:54


Искам Путин да ме шиба в соросоидния задник здраво, много здраво.

19.05 2015 в 10:42

ананасова, цирей гноен, моето мнение беше първо. него изтриха ма мършо съсухрена!


Да живее Путин!
Да живее Русия!
Смърт на фашизма, Свобода на Народа!