Култът към личността на Путин добива нови измерения

Шон Уокър, The Guardian 18 май 2015 в 18:37 7453 27

Руски казаци откриват бюст на Путин в римска тога

Победата на звездния хокеен отбор, предвождан от руския президент и откриването на негов бронзов бюст недалеч от Санкт Петербург изстреля имиджа му на мачо на нови висоти, съобщава от Москва Шон Уокър, кореспондент на английския „Гардиън в руската столица:

„Внимателно премерен пас, тълпата избухва, неудържимо ликуваща, и Владимир Владимирович умело забива поредната шайба. Рутинно действие, скучно, обичайно, сякаш по шаблон, което се повтаря и пак, и пак, щом 62-годишният президент повежда в Сочи отбора на „всички звезди“, в т. ч. бивши национали, все хокейни легенди, към победния резултат 18:6. Самият той прави 8 от победните точки.“

Играта на ледения терен разсейва прокрадналото се съмнение за физическото състояние на президента, който в началото на тази година почти две седмици изчезна от погледа на общественото мнение, а то на свой ред пък пусна слухове за влошено здраве.

„В края на отминалата седмица казаци от село близко до Санкт Петербург откриха бронзов бюст на Путин, обгърнат с тога. Напълно в стила на древните римски императори“, продължава разказа си английският журналист.

След анексирането на Крим през миналата година този култ към именития човек придоби още по-големи измерения. Навсякъде из огромната страна, в магазини и магазинчета, по улични сергии и сергийки се продават тениски, чаши и канчета, ключодържачи, където руският президент е изобразен в най-различни херойски пози. Сред любимите е по време на боксов мач, където Владимир Путин нокаутира Барак Обама, на други пък той е ловък конеездач, умел стрелец или просто самодоволен як мъжага.

Известна е страстта му към хокея. Той редовно тренира с правителствени чиновници и бизнесмени. В съботния мач също участваха бизнесмени - Генадий Тимченко, Аркади и Борис Ротенберг. И тримата се знаят с него от ранни младежки години, а до милиардерски висоти се въздигнаха именно при неговото управление. Оставащият често пъти в сянка премиер-министър Димитрий Медведев и сега наблюдаваше играта някъде от пейките.

Всички състезатели имаха един и същи номер, 70-ти. В чест на 70-тата годишнина от победата във Втората световна война, която бе отбелязана на 9 май с подобаващ блясък и пищност. Министърът на отбраната Сергей Шойгу лично ръководеше огромния парад на Червения площад. В него участваха 16 000 войника, танкове и авиация. През уикенда Шойгу бе част от ледения тим на mрезидента и заби 3 шайби в противниковата врата.

Извън Русия обаче не навсякъде мнението за Владимир Владимирович е толкова високо. В Рига, например, бе открита артинсталация, на която Путин се оказва прикован към кръста. Руското посолство в латвийската столица излезе с декларация, изразяваща „крайно възмущение и отвращение“ от това произведение на изкуството. То е поставено в двора на старата местна щабквартира на руското КГБ. Днес сградата е музей.

Превод Ивелина Ватова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!