Критично мнозинство от клакьори благодари на здравния министър, че предложил 'нещо'. Рано е да кажат какво е то

Болниците ще получат значително повече пари за същата услуга, застрахователите ще получат едни големи пари за нищо. А кражбите ще се увеличат, коментира Радан Кънев

OFFNews Последна промяна на 27 септември 2018 в 09:52 4797 1

Обобщение на тазсутрешните коментари за твърде неясното "нещо", наречено от здравния министър "реформа", направи Радан Кънев след всичко изговорено в телевизионните сутрешни блокове. Проектът бе представен вчера в основната зала на българското европредседателство в НДК с уверението, че по него ще има обществено обсъждане. Въпросният проект нито е внесен за такова по законово установения ред, нито някой посочи краен срок за обсъждането. Това едва ли е най-смущаващо, с оглед факта, че проектът на финансиста Кирил Ананиев предвижда да продължим да плащаме вноски - и на държавата, и на застрахователи, както и да продължим да доплащаме на място, ако искаме да ни лекуват.

Ето коментара на Радан Кънев от ДСБ/Демократична България, публикуван във Фейсбук:

Здравни загадки '2018:

1) В сутрешните блокове критично мнозинство от клакьори благодари на господин министъра, че е предложил "Нещо". Когато ги питат какво е "Нещо"-то, обаче, казват, че е рано да се каже.

2) Има голям проблем с доплащането в болниците, което е незаконно.

Решението на проблема е да плащаме на застраховател по още 12 лв. на месец (всъщност много повече, защото държавата ще плаща на застраховател половината пари, от нашите данъци), но ДОПЛАЩАНЕТО ДА ОСТАНЕ. Вече - законно.

3) Възниква въпросът за какво ще плащаме по 12 лв. на месец (всъщност много повече...), след като доплащането остава и се узаконява.

Отговорът (освен че е рано да се каже, все пак не сме платили още...) е, че от тези 12 лева застрахователите ще плащат на болниците за това, за което и сега НЗОК, без тези 12 лв., плаща на болниците.

4) Ако все пак искаме да НЕ доплащаме, ще трябва да внасяме още едни пари при застраховател, вече доброволно.

Остава въпросът - ако искаме, случайно, и пенсионерите и децата да не доплащат? Може би държавата ще ги застрахова, доброволно?

5) Оказва се обаче, че болниците ще могат да определят цените на пътеките свободно, над нивата, които НЗОК и застрахователите с 12-те лв. договарят.

Следователно, напълно възможно е да се застраховаме и допълнително, доброволно, и ... пак да доплащаме. Всъщност, не е "напълно възможно", а е почти сигурно - защото има малко съмнение, че болниците ще съгласуват ценовата си политика...

Малко е объркано, но само на пръв поглед. Всъщност е адски просто - ще даваме по 12 лв. на месец (а всъщност много повече...). Нищо друго няма да се промени, не и за пациента. 

Болниците ще получат значително повече пари, за същата услуга. Застрахователите ще получат едни големи пари. За нищо.

А кражбите? 

Доколкото тези "мерки" имат някакво отношение към кражбите, то е - да ги насърчат и увеличат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови